Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

CiU creu que la proposta de reforma constitucional de Zapatero amaga la limitació de l’autogovern

El portaveu de la Generalitat de Catalunya, Francesc Homs, ha advertit que faran un front “contundent” davant de l’acord que segellaran “de la mà Zapatero i Rajoy” per reformar la Constitució i limitar la despesa de les comunitats autònomes, segons la proposta que ha fet el president espanyol. Homs també ha demanat a “la resta de les forces polítiques i, en especial, al PSC que és la que té més diputats a Madrid” que facin pinya per evitar que es “liquidi l’autogovern de Catalunya”, perquè “sense autonomia financera no hi ha autogovern”, ha raonat. Homs ha recordat que “ningú més a l’estat espanyol” ha fet un reajustament del seu pressupost d’un 10% i ha remarcat la gravetat de les reformes constitucionals perquè després “queden petrificades”.

Redacció
Redacció 23/08/2011

Francesc Homs ha assegurat que Catalunya i les seves forces polítiques hauran de plantar cara a la reforma constitucional anunciada pel president Espanyol José Luís Rodríguez Zapatero i que, d’entrada, ja compta amb el suport del líder de l’oposició, Mariano Rajoy.

Si després de llegir la lletra petita d’aquesta reforma es confirma que aquest pacte que han fet “de la maneta Zapatero i Rajoy” amaga un intent de “liquidar l’autogovern de Catalunya”, Homs ha demanat a tots els partits polítics, “independentment de les seves sigles i, especialment al PSC en qualitat de partit amb més diputats a Madrid, que votin en contra de la proposta”.

“Ningú ens ha de donar lliçons en la contenció de la despesa”, ha criticat Homs, després de recordar que la Generalitat ha estat l’únic govern de tot l’estat que ha fet un “reajustament pressupostari d’un 10%”. Catalunya “ja té els deures fets en matèria de contenció”, un aval que el legitima per criticar amb més força una iniciativa del govern espanyol que “limitarà l’autonomia financera i, per extensió, l’autogovern català”.

Tres eixos bàsics del concert

Precisament el portaveu del Govern ha reaparegut després de les vacances a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada per impartir una conferència sobre sobirania fiscal. Homs ha anunciat que els tres eixos al voltant dels quals s’ha d’articular la negociació del nou concert econòmic que aspira a obtenir el Govern del president Mas són “un model singular per Catalunya, una agència tributària pròpia per recaptar des de Catalunya els impostos dels ciutadans catalans i una tercera fase de transferència solidària de diners a la resta de l’estat”.

Homs ha remarcat que la consecució d’aquest concert econòmic ha de ser prioritària per als interessos catalans i ha demanat la complicitat de la resta de partits catalanistes per sumar forces durant la negociació amb el govern espanyol.