Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

CiU assistirà a la manifestació

|

- Publicitat -

‘Veiem molt bé que sigui Òmnium, i altres associacions de la societat civil, les que impulsin i organitzin aquesta resposta ciutadana’, ha dit Puig. Per això, CiU estarà ‘al costat d’aquestes entitats’ i ‘participarà a la manifestació tant des del punt de vista de presència com organitzatiu’. D’aquesta manera, Puig ha avalat la iniciativa plantejada per Òmnium Cultural, que també ha comptat amb el suport de l’expresident Jordi Pujol i que ha provocat alguns recels entre el món independentista.

Tot i que cal esperar a conèixer l’abast de la sentència del Constitucional, Puig creu que aquesta manifestació és ‘una conseqüència natural de la resposta negativa al que el poble de Catalunya ja va manifestar a través d’un referèndum’. El número dos de CDC creu que el més important és ‘trobar l’espai unitari en què manifestar clarament a la societat espanyola que no dimitim, que no ens resignem, que no acceptem el paper de gran província espanyola’. ‘L’última paraula al voltant del futur del país l’ha de tenir el poble de Catalunya, i no acceptarem que el TC retalli el nou Estatut’, ha dit Puig.

Publicitat

Puig ha revelat que ja fa setmanes que han mantingut contactes amb Òmnium Cultural, que coneix que té el suport de la federació nacionalista, així com amb altres partits polítics, amb l’objectiu de ‘validar la resposta social i ciutadana’. Però no li sorprèn que ni PSC ni PP vegin amb bons ulls la marxa, ja que ‘són els dos partits que han impulsat els recursos davant del Constitucional’.

El número dos de CDC ha tret importància a la divisió que hi ha entre les entitats sobiranistes sobre com plantejar la manifestació i ha dit que CiU és partidària de defensar l’Estatut del 2006, tot i que caldrà veure si amb la sentència queda en ‘paper mullat’. Si això passa, Puig ha advertit que la federació no es quedarà ‘ancorada en el passat’ i apostarà per defensar aspectes com el concert econòmic, la gestió de les infraestructures per part de Catalunya, la defensa de la llengua, els drets històrics, un sistema judicial propi o el control de la immigració.

Però a banda de la iniciativa de la societat civil, Puig creu que aquesta també ha de ser ‘compatible’ amb la reacció política al Parlament, que ha de ser ‘el més unitària possible’. Ara fa gairebé tres anys, al novembre del 2007, el president de CiU, Artur Mas, va marcar el full de ruta de quina ha de ser la reacció davant del TC en la conferència on es va proposar una refundació del catalanisme. Allà, Mas va plantejar que el Parlament ratifiqués el text del 30 de setembre, un govern d’unitat i eleccions anticipades, o una consulta popular.

Ara, quan sembla que queda poc per conèixer la sentència, Puig ha obert la porta a que es pogués fer una consulta aprofitant la llei que s’està tramitant al Parlament: ‘Si aquesta sentència desnaturalitza clarament un Estatut refrendat pel poble de Catalunya, ens haurem de plantejar si cal tornar a sotmetre o no aquesta retallada a la decisió del poble de Catalunya’.

Puig ha dit témer que un nou referèndum, com el que es va fer l’any 2006, comptaria amb la ‘negativa’ del govern espanyol, tot recordant que una iniciativa d’aquestes característiques requereix de l’autorització de les institucions espanyoles. L’alternativa, per Puig, passa per la Llei de consultes populars, que el Govern ha remès al Parlament i que encara està pendent de ser aprovada. ‘Des de CiU intentarem que la Llei de consultes avanci el més ràpid possible perquè ens obri el marge de maniobra suficient per si és aquesta la decisió del Parlament i es pugui fer una consulta amb els nostres propis mecanismes, que contempla l’Estatut’, ha assegurat.

De fet, Puig creu que és necessari accelerar una llei que ‘ha arribat tard al Parlament, intuïm que per interessos polítics del PSC’. ‘Hauria de ser la via que ens permetés, si aquesta és la decisió política que tots plegats prenem en el marc del Parlament, de tornar a sotmetre a decisió i a consulta de la voluntat del poble de Catalunya quin camí prenem de cara al futur’, ha reblat.

Els sobiranistes apreten

La Plataforma per la Sobirania, que agrupa un sector sobiranista de CDC, s’adherirà a la manifestació que impulsa Òmnium Cultural davant una eventual retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC), però ha demanat que aquesta serveix per ‘forçar la classe política catalana a prendre la iniciativa, tenir sentit d’Estat i instar el Parlament per tal que garanteixi i faciliti el dret a decidir del poble català’. En un comunicat, la plataforma ha demanat que hi hagi una ‘reacció contundent’ davant una possible retallada, ‘no de defensa de l’Estatut laminat o reinterpretat, sinó de fi de la via estatutària i de recerca de nous horitzons de forma unilateral’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut