Dissabte, 25 de març de 2023 - Edició 1703
La República

CiU aprova la seva estratègia política i deixa oberta la possibilitat de tenir ministres

Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida han segut en una taula i no s’han aixecat fins a arribar a un acord. Així, l’executiva de la federació va ratificar dilluns a la tarda l’acord a què van arribar pel matí els dos líders polítics sobre l’estratègia que seguiran de cara a les pròximes eleccions generals: CiU està disposada a entrar al govern espanyol, si bé exigirà a canvi que es prenguin “mesures” per millorar la “qualitat democràtica” a Catalunya i Espanya.

Redacció 24/07/2007

Sembla que per fi els dos partits que formen la Federació Nacionalista s’han posat d’acord. Artur Mas, secretari general de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i Josep Antoni Duran i Lleida, líder d’Unió Democràtica de Catalunya (UDC) han posat les bases per dur a terme la seva estratègia política de cara a les properes eleccions generals. Això passava el matí de dilluns i, poc després, per la tarda, l’executiva de la federació aprovava el full de ruta.

Entre les accions més destacades la més rellevant és que CiU està disposada a entrar al govern espanyol, si bé exigirà a canvi que es prenguin “mesures” per millorar la “qualitat democràtica” a Catalunya i Espanya, expressió que podria incloure el respecte per la llista més votada. El document no especifica si s’optarà o no per participar en el govern de l’Estat, però deixa clar que qualsevol decisió requerirà el consens dels dos socis de federació.

Política d’aliances

Respecte de la política d’aliances, CiU “no tanca la porta a res, i no té cap preferència determinada”. En resum, l’acord és una fórmula intermèdia entre les postures dels dos partits. Tot i això, el text condiciona qualsevol pacte de govern a l’Estat amb el desenvolupament “íntegre i ple” de l’Estatut, especialment en els aspectes de competències i del sistema de finançament.

La federació nacionalista també ha acordat nomenar la portaveu d’UDC, Joana Ortega, directora de la campanya electoral per les generals, cosa que requerirà “l’aprovació dels òrgans de direcció de CiU”.