Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

CiU acusa Colau de presentar Barcelona com una ciutat més de l’Estat espanyol

El portaveu de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha ha retret a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que “ignori” el paper de Barcelona el procés sobiranista, i la presenti com una “ciutat més de l'estat espanyol”. “Només així podem entendre l’ambigüitat de l’alcaldessa per no posar-se al capdavant de les reivindicacions de sobirania que fa l’AMI des del món municipal”, ha afirmat. Segons informa l’ACN,  Forn també ha criticat que la gestió del govern Colau ha provocat que el “model d'èxit” de Barcelona comenci a presentar “símptomes de degradació”. Forn ha assenyalat durament el “sectarisme” i les “contradiccions” de l'equip de Barcelona en Comú, a qui ha acusat de dividir la ciutat entre “bons i dolents” i de convertir la institució en un “club d'amics”. 

Redacció
Redacció 01/06/2016

“Aquesta tendència al sectarisme mostra, massa sovint, algun tic autoritari impropi d’un partit que governa en clamorosa minoria”, ha afegit. En una conferència a l'espai Francesca Bonnemaison, la mà dreta de Xavier Trias ha destacat que la “degradació és institucional a l’Ajuntament, es dóna a l’espai públic, impacta en l’economia i afecta el model de ciutat”.

Sota el títol “Barcelona perd oportunitats” i amb les diferents branques de “degradació” com a eix vertebrador del discurs, el portaveu convergent al consistori ha posat el focus en totes aquelles polítiques del govern de Colau que no estan contribuint a construir un model de ciutat “obert, compartit, inclusiu i engrescador”. Més aviat al contrari, Forn ha subratllat que amb el canvi de govern, la ciutat està mostrant “símptomes de cansament”. El número dos de CiU a Barcelona ha destacat les “contradiccions entre el que es diu i el que es fa” de l'equip de Colau, que ha exemplificat amb la renovació del contracte a Movistar per valor de 3,2 MEUR. Forn ha recordat que Colau va signar el “Compromís de les escales”, que demanava suspendre, revertir i no renovar cap contractació pública de serveis amb Movistar. A més, demanava a l’aleshores alcalde, Xavier Trias, que no signés cap contracte amb multinacionals que vulneressin els drets fonamentals dels treballadors.

Una altra “contradicció” que Forn ha posat sobre la taula ha estat el recent pacte de govern de BComú amb el PSC, a qui l'equip de Colau va titllar de partit de la “casta, de la màfia i de l’especulació” durant la campanya electoral. “Ara veiem com aquell partit (…) serà el nou motor de les polítiques de canvi, de la revolució i d’una transformació èpica”, ha reblat. En la seva exposició sobre decisions que han portat l'Ajuntament a la seva “degradació institucional”, Forn ha posat èmfasi en les contractacions que ha fet el govern, a qui ha acusat de convertir la institució en un “club d'amics”. “Amb contractacions i nomenaments de personal afí, a sou de l’erari públic. Parelles, familiars, amics, una estreta teranyina de càrrecs de confiança que comparteixen alguna cosa més que afinitat política i professional”, ha dit.
 
El portaveu convergent també ha acusat l'alcaldessa de no “reprovar públicament” la “coacció” d’un regidor –en referència a Josep Garganté- a un metge de la sanitat pública, o la trucada “amenaçant” d’un tinent d’alcalde –Jaume Asens- a l’advocada de la Guàrdia Urbana. Dos fets que han tingut relació amb el conflicte de la venda ambulant i que ha comportat discussions al voltant de la relació entre Colau i el cos de seguretat. “Sistemàticament, el govern ha desconfiat de la tasca de la Guàrdia Urbana, ha aconseguit el progressiu allunyament d’aquesta institució”, ha dit, per tot seguir mostrar el suport del seu grup municipal al cos de seguretat.
 
Forn ha explicat també la “degradació de l'espai públic” que, ha dit, està patint Barcelona amb el canvi de govern. L'ha exemplificat, a banda del fenomen de la venda ambulant, amb el conflicte del Banc Expropiat de Gràcia, que, segons Forn, ha posat de manifest que “no es pot ser antisistema i estar al govern municipal”. El portaveu municipal de CiU ha avisat Colau que no es pot tirar endavant la ciutat des de l'”arrogància ideològica”. Una manera de fer que, segons Forn, ha emprat l'alcaldessa per afrontar conflictes que han quedat “sense solució”, com la congestió del turisme a la Barceloneta, les contínues vagues en el transport públic o la unió del Tramvia per la Diagonal, projecte que “no genera consens ni tècnic ni polític”.
 
L'home fort del grup de CiU al consistori ha incidit també en l'”obsessió pel decreixement” que, ha dit, té el govern d'Ada Colau. “Hi ha una clara voluntat ideològica per part de l’alcaldessa de menystenir el creixement. Així, des de l’Ajuntament s’ha eliminat volgudament aquesta paraula del llenguatge institucional. No volen una ciutat que creixi econòmicament”, ha lamentat. Forn també ha criticat que l'executiu de BComú rebutgi qualsevol iniciativa público-privada: “El nou govern ha aturat també aquest model de col·laboració. Diuen que aposten per l’economia social i col·laborativa, però a la pràctica, paralitzen qualsevol iniciativa privada”.
 
 
Per últim, el portaveu convergent també ha criticat a Colau la seva pretensió de “dividir” la ciutat: “Des d’una pretesa superioritat moral ha convertit la política municipal en una batalla de bons contra dolents. De casta i de no casta”.
 
Aquesta ha estat una idea que també ha aportat l'exalcalde, Xavier Trias, qui ha fet el pròleg de la intervenció de Joaquim Forn. Trias ha valorat el paper de qui vol que sigui el seu successor i n'ha destacat el seu lideratge per guanyar les eleccions en el seu moment i la seva capacitat de dirigir l'equip de govern durant la legislatura anterior. A més, l'actual cap de l'oposició li ha atorgat la “responsabilitat” de dirigir el grup municipal, “ara des de l'oposició”.
 
Trias ha reconegut que “no ha estat fàcil passar a l'oposició”. “I menys quan no t'ho esperes”, ha afegit. Trias ha admès que encara li “surt del cor” la Barcelona “del coneixement, de la cultura, la creativitat, la innovació…”. L'actual cap de l'oposició de Colau a l'Ajuntament, també ha tingut paraules de rebuig al govern municipal, a qui ha acusat de fer una política “tronada, rància i sectària”. “Hem tornat a la política de les dretes i les esquerres i això és un gravíssim error”, ha afegit. A més, Trias ha subratllat el doble repte que té la formació a nivell institucional: Entomar de nou el govern i fer d'oposició. Tot plegat, amb la dificultat d'haver patit un “trencament” dins la federació –amb l'ecisió d'Unió- i la necessitat de constituir una nova formació política “des de Convergència”.
 
L'acte, celebrat en motiu del primer any del canvi de govern a l'Ajuntament, ha comptat amb la presència de la majoria de la plana convergent. Encapçalada per Artur Mas, han completat la primera fila els consellers Neus Munté, Josep Rull, Santi Vila i Jordi Baiget, i d'altres persones importants de CDC com Germà Gordó o Francesc Homs. A més, Forn ha comptat amb la companyia de la totalitat de regidors i alguns consellers municipals a dalt de l'escenari.