Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Cau el grup de lladres d’autopistes més actiu de Catalunya

|

- Publicitat -

Se’ls imputen fets a les rondes, la C-58, la C-33, l’AP-2, la C-32, l’AP-7 i, més concretament, la zona del Vallès (la Roca, Sant Cugat, Mollet, Llinars, Cerdanyola, Rubí i Castellbisbal, entre d’altres) i el Baix Llobregat (Vilanova, Martorell i el Prat, entre d’altres), i actuaven sobretot a primera hora del matí, de set a nou, al migdia, de dotze a dues, i al vespre, de set a nou.

Els investigadors del Grup Especial d’Intervenció calculen que podran imputar-los més de cinquanta robatoris comesos en els últims tres mesos. Per detenir el grup, van encerclar dues zones on es van localitzar vehicles utilitzats per la banda, a Badalona i al Prat de Llobregat.

Publicitat

Els detinguts, que van passar dilluns a disposició judicial, són Saúl S. C., de 33 anys, nacionalitat peruana i domicili desconegut; Óscar B. S., de 30 anys, nacionalitat peruana i veí de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès); José Luis G. H., de 42 anys, nacionalitat cubana i veí de l’Hospitalet de Llobregat, i Jorge Luis R. C., de 31 anys, nacionalitat cubana i domicili desconegut. No obstant, els dos últims han aportat documentació falsa i, molt probablement, també són de nacionalitat peruana, tot i que intenten passar-se per cubans ja que amb aquest país no hi ha acord d’extradició. Els dos primers han ingressat a la presó i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs.

Els investigadors dels Mossos han pogut aportar proves per relacionar aquest grup, de moment, amb 34 robatoris, i treballen per aconseguir prou indicis com per imputar-los una vintena més que s’han comès amb el mateix modus operandi, a la mateixa zona i amb els mateixos vehicles que utilitzava la banda.

Seguint el modus operandi conegut com ‘peruà’, abordaven les seves víctimes en marxa. Després de llençar algun objecte (habitualment, una pedra) contra el vehicle, se situaven en paral·lel per alertar-los d’una punxada, que era falsa, i els obligaven pràcticament a aturar-se a l’àrea de servei o descans més propera o al mateix voral.

Els afectats eren normalment ciutadans estrangers, perquè la seva capacitat de reacció és menor. Un cop s’aturaven i els ocupants baixaven a comprovar l’estat de la roda, els lladres aprofitaven el descuit per endur-se tots els objectes de valor que trobaven a l’interior del vehicle o, fins i tot, robar el cotxe. Aquests cotxes, precisament, eren els que utilitzaven en posteriors assalts. Abans els canviaven la matrícula per una altra sostreta a un altre vehicle del mateix model i color, amb la intenció de despistar la policia.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut