Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Catalunya vol intensificar les adopcions a l’Equador

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha dit que un dels compromisos adquirits amb el govern equatorià, en la visita que aquesta setmana ha fet a l’Equador, és el d’establir vincles més estrets amb aquest país en matèria d’adopcions. En declaracions a l’ACN, Carod ha recordat que Catalunya és un dels països líder en adopcions, i que en un moment en què molts països n’estan posant moltes dificultats, el Govern està ‘molt interessat’ en intensificar les relacions amb el país per adoptar infants. Carod ha fet un balanç molt positiu de la visita institucional, i ha pogut comprovar alguns dels projectes de desenvolupament que s’estan fent amb ajuts de la Generalitat, per valor de 9,5 MEUR.

Redacció
Redacció 13/03/2009

En la reunió que va mantenir Carod dimecres amb el president de l’Equador, Rafael Correa, el vicepresident ha destacat que el mandatari llatinoamericà ja tenia coneixement de la situació de Catalunya pel gran nombre d’equatorians que viuen a Catalunya, uns 90.000, tot i que en els darrers mesos es calcula que uns 5.000 han tornat al país com a conseqüència de la crisi econòmica i, en particular, del sector de la construcció.

Carod ha explicat que alguns equatorians que viuen a Catalunya però que estaven passant les vacances a l’Equador el van reconèixer pel carrer i que alguns es van dirigir a ell en un català molt correcte. De fet, ha dit que alguns havien pogut invertir els estalvis que han fet a Catalunya en un negoci. ‘Això és positiu perquè mostra que Catalunya és un país acollidor’.

En matèria de cooperació, el vicepresident s’ha mostrat molt satisfet del resultat de la inversió que la Generalitat ha fet en el país, uns 9,5 milions d’euros, per a projectes ‘molt diversos’ però que estan ‘donant per a molt’ en els àmbits de la salut, l’educació, democràcia o la participació, entre d’altres.

‘Veuen Catalunya com un país que fa les coses per plena voluntat humanitària’, ha dit Carod, ‘sense cap interès estratègic o militar com a vegades es dedueix de les actuacions d’alguns països determinats’, ha afegit. I ha continuat que ha pogut comprovar el coneixement que la gent té de Catalunya i ‘l’afecte i el prestigi que té la cooperació catalana’.

Carod-Rovira ha recordat que l’Equador és un dels països ‘prioritaris’ de la cooperació catalana pel gran nombre d’immigrants, el tercer grup a Catalunya seguit del Marroc i Romania, i el primer entre els països llatinoamericans.

El vicepresident també ha apostat perquè, en cas que s’haguessin de fer equipaments com ara escoles o hospitals, siguin empreses catalanes les que s’encarreguin, tot tenint en compte que Catalunya ‘està ajudant al desenvolupament’ del país.

Adopcions a l’Equador

En la reunió que va mantenir dimecres Carod amb el president de la república equatoriana, Rafael Correa, i ministres de diferents àmbits, el vicepresident va traslladar l’interès de la Generalitat d’estrènyer els vincles en matèria d’adopcions. De fet, Carod ha ressaltat la importància que el secretari d’immigració o bé la mateixa consellera del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, es desplacin fins al país per tractar la qüestió.