Dijous, 12 de Desembre de 2019 - Edició 504
La República

Catalunya té a la butxaca el reconeixement d’un dels països més influents del món?

Catalunya podria estar en condicions, si esdevé un estat independent, de rebre el reconeixement del país més petit del món, però alhora un dels més influents: el Vaticà. En declaracions al programa El Suplement de Catalunya Ràdio, el canonge de la basílica Santa Maria Major de Roma, Valentí Miserachs, no ha tingut cap dubte que l’estat on viu el Papa donaria suport a Catalunya si es culmina el procés. 

Redacció
Redacció 15/10/2016

“Si s'assolís la independència, el Vaticà reconeixeria el nou estat”

“Que no s’esperi ningú que la Santa Seu empenyi Catalunya cap a una determinada posició, parlant clar, de la independència; ara, si s’assolís la independència, el Vaticà reconeixeria naturalment el nou estat, com ha fet amb tots”. És l’opinió del sacerdot, un dels catalans més ben posicionats al Vaticà, que també ha respost afirmativament a la pregunta d’una millora de les relacions entre la Generalitat i la Santa Seu: “Sí, crec que sí, almenys escolten”. En aquest sentit, ha dit que “els temps estan més madurs” per portar la carpeta catalana al Pontífex, ja que en el passat només es coneixia Espanya, segons Miserachs.

Galleda d'aigua freda per Margallo

 L’apropament de Catalunya amb el Vaticà pot ser un gerro d’aigua freda al govern en funcions espanyol i, en concret, al ministre d’Exteriors. José Manuel García-Margallo va visitar el Vaticà el mes passat per entregar una carta al secretari vaticà de relacions amb els estats i també al seu homòleg italià. En la missiva, dóna arguments contra la independència, que seria “contrària a la Constitució i al Dret Internacional”. A més, afirma: “Si es produís una sortida amb una declaració unilateral d'independència, Catalunya no seria un Estat, ni reconegut com a Estat per Nacions Unides”. Amb les paraules de Miserachs, podria ser que els contactes amb el Vaticà ja no fossin monopoli de l’Estat, com era tradició fins ara. 

Relacionats