Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

‘Catalunya serà independent abans que Flandes’

Catalunya serà independent abans que Flandes. Així ho ha afirmat en una entrevista a l’ACN el president del Parlament Flamenc, Jan Peumans, del partit independentista flamenc N-VA. Pneumans ha elogiat la manifestació del 10-J a Barcelona i ha afirmat que ‘a Flandes una manifestació com la de Barcelona seria impossible perquè vosaltres esteu més orgullosos de ser catalans que nosaltres de ser flamencs’. Pneumans ha assegurat també que el Tribunal Constitucional (TC) ha d’entendre que és ‘del tot possible que Catalunya esdevingui un estat independent d’Espanya’ seguint l’exemple d’altres països com Lituània o Estònia. El president del Parlament Flamenc ha catalogat d’’increïble’ que el TC hagi declarat que el català no és llengua preferent a Catalunya.

Redacció
Redacció 20/07/2010

En vint anys Catalunya serà independent. Així ho ha declarat Jan Pneumans en una entrevista a l’Agència Catalana de Notícies (ACN) on també ha afirmat que l’estat català arribarà abans que el de Flandes. Pneumans, del partit independentista flamenc N-VA, que va arrasar a les eleccions generals belgues del mes de juny, ha elogiat també la mobilització del 10-J a Barcelona on més d’un milió i mig de persones van sortir al carrer, i l’ha comparat amb Flandes, de qui ha dit que no són ‘capaços d’unir-se per trobar una solució’. Pneumans ha assegurat també que ‘a Flandes una manifestació com la de Barcelona seria impossible perquè vosaltres esteu més orgullosos de ser catalans que nosaltres de ser flamencs’.

Tribunal Constitucional conservador

El president del Parlament flamenc ha tingut paraules dures contra el Tribunal Constitucional, de qui ha dit que ‘és molt conservador’. Pneumans ha sentenciat que els magistrats han d’entendre que és ‘del tot possible que Catalunya esdevingui un estat independent’ com Estònia o Lituània, i ha definit d’’increïble’ que el TC hagi declarat que el català no és llengua preferent a Catalunya.

Més competències per Flandes i evaporar l’estat federal belga

Jan Pneuman forma part del partit independentista flamenc N-VA, guanyador dels passats comicis a Bèlgica i que advoca per evaporar l’estat federal belga en una confederació en què els dos nous estats autònoms, Flandes i Valònia, que tinguin totes les competències i compartissin poc més que la monarquia, la Defensa i Brussel•les com a capital. Pneumans però reconeix que aquest projecte és ‘a llarg termini’ i que, de moment, és reclama una reforma estructural de l’estat que doni més competències a les regions en Economia, Justícia, Seguretat, Ocupació i Seguretat Social.

El president del Parlament Flamenc sap, però, que el camí no és fàcil i que Valònia és molt reticent a buidar de competències l’estat per cedir-les a les regions. ‘Ningú a Valònia vol que Bèlgica esdevingui dues entitats, només som nosaltres, els de l’N-VA, qui volem això. Però es tracta d’una evolució: als anys 70, vam començar obtenint competències en Cultura, i després van arribar les Infraestructures i l’Educació’, recorda Peumans, confiat que només cal ‘anar més lluny’ en el camí que Flandes ja ha emprès.