Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Catalunya, les Illes Balears i Andorra refunden l’Institut Ramon Llull

El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, el president del Govern balear, Francesc Antich, i el ministre de Cultura i Ensenyament Superior del Govern d’Andorra, Juli Minoves, han acordat aquest dilluns refundar l’Institut Ramon Llull (IRL) per donar cabuda als tres executius i seguir treballant per a la projecció exterior de la llengua i la cultura catalana. Els tres governs han signat una declaració conjunta d’intencions que preveu la reincorporació del Govern de les Illes Balears als òrgans de direcció de l’IRL i la creació d’una fundació amb seu a Andorra per garantir la màxima representativitat de l’organisme.

Redacció
Redacció 18/12/2007

Segons ha destacat el vicepresident de la Generalitat, amb l’acord tancat aquest dilluns ‘queda clar que l’Institut Ramon Llull deixa de ser l’instrument de projecció de la llengua catalana del Govern de Catalunya i esdevé l’instrument de projecció de la llengua catalana dels governs que la tenen per pròpia’. En aquest sentit, Josep-Lluís Carod-Rovira ha qualificat el dia d’històric, ja que ‘mai com ara els territoris de llengua catalana havien arribat a un acord com el d’avui’. També ha considerat l’acte com ‘un gest de confiança pel futur de la llengua, per treballar factors de prestigi i exteriorització’, així com ‘un gest d’autoestima amb nosaltres mateixos’, tenint en compte que, tal com ha recordat, és una llengua que parlen més de 9 milions de ciutadans europeus, és l’única amb registre propi a Internet sense ser estat o la desena més traduïda al món.

En els mateixos termes s’han expressat el president del Govern balear i el ministre de Cultura del Govern d’Andorra, que han destacat la necessitat d’unir els esforços dels tres executius. El president balear, Francesc Antich, ha destacat que avui és un ‘dia assenyalat per la nostra llengua i cultura comunes’, un ‘dia important per la cultura perquè hi havia la voluntat i la intenció d’unir esforços i energies dels tres governs en la projecció exterior de la llengua’. Per la seva banda, el ministre Juli Minoves s’ha referit a la llengua catalana com ‘una llengua viva amb un futur assegurat’ i en aquest context ha destacat que els tres governs tenen la obligació de vetllar per donar el ‘màxim prestigi i el marc de suport positiu’ a la llengua.

Els estatus

Els representants del Govern d’Andorra, del Govern de les Illes Balears i de la Generalitat de Catalunya, han acordat aquest dilluns al Santuari de Cura, refundar l’Institut Ramon Llull (IRL), modificant els Estatuts del Consorci, per tal que en els òrgans de direcció corresponents es torni integrar el Govern de les Illes Balears, en el mateix sentit de l’esperit fundacional que va crear aquesta institució l’any 2002, com a encarregada de la projecció exterior de la nostra llengua i de la nostra cultura.

També han acordat instituir una fundació, entre el Govern d’Andorra i el Consorci de l’Institut Ramon Llull, amb seu institucional a Andorra, d’acord amb els respectius marcs legals i amb la finalitat d’assolir la màxima representativitat internacional de projecció de la llengua catalana. Aquests acords es formalitzaran durant el primer trimestre de 2008, seguint la tramitació necessària segons el marc jurídic d’Andorra i els marcs estatutaris de les Illes Balears i de Catalunya.