Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Catalunya ja té acadèmia nacional de cinema

|

- Publicitat -

Joel Joan ha dit que de la mateixa manera que tothom sap que ‘Lars Von Trier és danès’, també s’ha de saber que Jaume Balagueró és català i que actualment ‘fa el millor cinema fantàstic d’Europa’. Aquesta és una de les premisses amb què ha nascut la nova Acadèmia del Cinema Català.

L’objectiu bàsic, doncs, és fomentar la internacionalització del cinema català. Per això la nova entitat neix amb la intenció de cohesionar els professionals del sector, promocionar el cinema i ‘dotar-lo de prestigi’ davant dels mitjans de comunicació. De la mateixa manera, es proposa ‘donar suport’ als joves talents i ‘intervenir’ en el redactat de les normatives que afectin el cinema i les subvencions.

Publicitat

Entre les actuacions de la nova entitat, destaquen sobretot els premis que s’atorgaran anualment per guardonar el cinema català. D’aquesta manera, l’Acadèmia absorbeix els actuals premis Barcelona, i els substitueix per aquests premis de l’Acadèmia. Joel Joan ha avançat que la primera gala d’aquests premis es farà el pròxim 19 de gener a TV3, i que serà transmesa en directe.

Joan també ha explicat que podran ser premiades aquelles pel·lícules que siguin fetes per professionals catalans, sense necessitat que siguin rodades en llengua catalana. Això vol dir que hi optaran aquelles pel·lícules amb un mínim de professionals catalans en els seus equips. Així, per exemple, Joel Joan ha explicat que l’últim treball d’Isabel Coixet, ‘Elegi’, no podrà entrar en competició, ja que és un film de producció americana on la directora és l’única representant catalana.

En canvi, ha explicat que treballs com ‘Vicky Cristina Barcelona’, de Woody Allen o ‘El Orfanato’, de Juan Antonio Bayona, podrien entrar en competició perquè els seus equips estan formats per catalans. De totes formes, el president de l’Acadèmia ha explicat que els detalls dels premis es donaran a conèixer en una nova roda de premsa a finals del mes de novembre.

Ara mateix, l’Acadèmia compta amb un centenar de membres, que són els que votaran en aquests premis. Entre els acadèmics, hi ha noms com Josep Maria Pou, Cesc Gay, Sergi López o Mercè Sampietro.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut