Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Catalunya ha aportat tres vegades més que la Unió Europea a les arques de l’Estat espanyol

El recentment escollit per la seva formació com a candidat a lehendakari, Arnaldo Otegi, ha concedit una entrevista a Ràdio Euskadi on parlava de l’actualitat basca i del projecte polític de la seva formació, però el protagonisme real se l’ha endut el discurs independentista català.

 

Redacció
Redacció 29/05/2016

Preguntat per la independència d’Euskadi, i el canvi de mentalitat de l’esquerra abertzale, Arnaldo Otegi ha llençat un argumentari que calca els postulats de l’independentisme català. Preguntat, a més per la independència de Catalunya, el líder abertzale ha explicat que el Principat té tots els arguments per defensar-la: “Catalunya ha aportat tres vegades més que la Unió Europea a les arques de l’Estat espanyol”. Otegi ha especificat que mentre la Unió Europea ha aportat 200.000€ a les arques de l’Estat espanyol, Catalunya n’ha aportat el triple, 600.000€, nets.

El nou argumentari basc, molt lluny de la violència del passat

Otegi ha anat desgranant tot un seguit d’arguments per defensar la independència d’Euskadi que han recordat en tot moment el discurs català. Otegi ha respost a la pregunta de quins costos comportaria la independència, que el que la societat basca s’hauria de preguntar és quin són els costos de seguir dins l’Estat espanyol. El candidat a lehendakari, ha posat diversos exemples que en són molt familiars: quan anem a comprar el pa, l’IVA el decideix Madrid, quan rebem la factura de l’aigua, els preus els posa Madrid.

Que moltes Nacions sense Estat a Europa demanin un Estat, vol dir que els Estats actuals no funcionen

Otegi ha apuntat a què, si l’Estat espanyol no cedeix en la negativa de permetre un referèndum d’autodeterminació, cal iniciar un procés unilateral. El líder basc ha deixat sobre la taula una reflexió, per què tot el món vol tenir un Estat? Per Otegi ningú qüestiona la gestió i la qualitat de la Seguretat Social de l’Estat espanyol, mentre per contra, els independentistes sempre han d’estar argumentant la viabilitat de totes les seves propostes i postulats. “Nosotros siempre tenemos que estar diciendo que lo nuestro es factible, demostrándolo todo”