Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Catalunya és la primera àrea geogràfica agroalimentària europea

Catalunya és la primera àrea geogràfica agroalimentària europea, seguida de molt a prop per Llombardia, segons dades de l’Observatori de Clústers Europeu (CSV) de l’Escola Econòmica d’Estocolm. En aquest informe, s’han seleccionat 38 clústers, entre ells els de les indústries agràries (primera transformació agrícola) i el de les indústries alimentàries (transformació d’aliments). De la suma resultant, s’aprecia que Catalunya és la primera zona agroalimentària europea. D’altra banda, Catalunya ocupa la segona posició en el rànquing de clústers agrícoles europeus i també en el d’indústries de transformació d’aliments, seguida per Andalusia i Llombardia, respectivament.

Redacció 24/12/2007

L’Observatori de Clústers Europeu es configura com un instrument de gran utilitat per informar al personal de les administracions públiques en relació a les polítiques d’innovació i foment de clústers a nivell europeu. El projecte ha estat finançat per la Comissió Europea dins del programa INNOVA.

El Centre per a l’Estratègia i la Competitivitat ha seleccionat 38 clústers, entre ells el d’indústries agràries i el de les indústries alimentàries. El CSV inclou les indústries de primera i segona transformació, així com les de servei.

La dimensió de cada clúster es defineix a partir de les persones empleades en les indústries de cada clúster. En aquest sentit, el primer clúster de Catalunya segons el nombre de llocs de treball és el de la construcció (dades de 2006), seguit pel clúster d’indústries agrícoles i alimentàries (s’han situat els dos sectors dins un mateix clúster perquè la majoria d’indústries tenen en la mateixa instal·lació els processos de primera transformació agrícola i de transformació d’aliments).

Les tres regions més competitives segons dimensió de les indústries de transformació d’aliments són Catalunya, Llombardia i Dinamarca; precisament les primeres del rànquing.