Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Catalunya és la comunitat amb més sol·licituds d’ajuda al lloguer

Catalunya és la comunitat autònoma on s’han presentat més sol·licituds per rebre les ajudes de 240 euros mensuals al lloguer de l’habitatge (5.491 dels 33.199 de l’Estat) i on s’han fet més consultes sobre aquesta qüestió (39.226 de 140.223 a tot l’Estat), però també consta com una de les comunitats amb menys sol·licituds resoltes positivament, tan sols dues de les 1.880 acceptades al conjunt de l’Estat que donen dret a percebre per primera vegada la prestació a finals de febrer. La causa, segons la ministra Chacón, són problemes a l’hora de rebre les dades del compte bancari del propietari que ja han estat resolts i, en tot cas, la Generalitat i la resta de governs autonòmics disposen d’un termini de dos mesos per trametre les sol·licituds a partir de les primeres peticions presentades a primers d’any.

Redacció 05/02/2008

Les dades de Catalunya contrasten amb les d’altres comunitats com Galícia, on ja s’han resolt favorablement 731 sol·licituds, o Andalusia, amb 372 ajudes aprovades.

Segons Chacón, aquesta diferència es deu als problemes amb què ha topat la Generalitat a l’hora de rebre informació sobre el número de compte dels propietaris dels lloguers pels que es presentaven sol·licituds.

En concret, segons fonts del Ministeri, durant la primera setmana de gener es va produir una ‘confusió’ entre la Generalitat i l’executiu espanyol a causa de la presència al formulari de la casella que demanava el número de compte del propietari. Molts dels propietaris, admeten aquestes fonts, es negaven a facilitar el número de compte bancari.

Una qüestió que es va resoldre durant la segona setmana de gener, perquè segons ha explicat la ministra s’han introduït canvis en el sistema informàtic de tramitació de les sol·licituds i ara n’hi ha prou amb l’acreditació del pagament, d’acord amb el que ja preveu el decret de les ajudes.

Un cop superada aquesta dificultat, apunten les fonts del Ministeri, la Generalitat ha continuat amb la tramitació de les sol·licituds, i a dia d’avui el Ministeri tan sols ha rebut resposta sobre dues peticions, totes dues acceptades pel Govern.

El fet que explica perquè Galícia ja ha presentat 731 peticions aprovades i Catalunya només dues, apunten, és que cada comunitat ‘va al seu ritme’ i en tot cas disposen de dos mesos per tramitar les sol·licituds.

Es tracta, segons Chacón, de problemes que ‘s’han anat resolent sobre la marxa’ i, en tot cas, el Govern disposa de dos mesos per tramitar cada sol·licitud.

Per tot plegat, Chacón ha fet una valoració positiva d’aquest primer mes d’aplicació de les ajudes al lloguer en que ‘s’han complert totes les expectatives’ i s’ha assolit un ‘èxit indubtable’.

Al conjunt de l’Estat s’han presentat 33.199 peticions i s’han fet 140.000 consultes a les oficines de les Comunitats Autònomes. D’aquestes sol·licituds, 1.932 ja han obtingut algun tipus de resolució.

En 52 casos ha estat negativa (cap a Catalunya), i en 1.880 positiva, de manera que hi ha 1.880 joves de tot l’Estat (dos a Catalunya) que rebran les primeres ajudes del Ministeri a finals de febrer. El 2008, segons Chacón, ‘serà l’any de l’emancipació’