Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Catalunya acollirà la seu estatal del Consorci Internacional del Genoma del Càncer

Catalunya acollirà la seu estatal del Consorci Internacional del Genoma del Càncer, integrat per vuit dels països més avançats del món. Així ho ha avançat aquest dijous el president de la Generalitat, José Montilla, a l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). El líder del Govern ha fet aquest anunci poques hores després d’haver-ho acordat amb la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, de visita a Barcelona. Aquest consorci té el propòsit d’identificar en els propers cinc anys les alteracions dels genomes dels 50 tipus de càncer més comuns. El centre espanyol es farà càrrec de l’estudi de la leucèmia limfocítica crònica, que actualment no té curació.

Redacció
Redacció 21/11/2008

El futur centre, integrat dins el Consorci Internacional del Genoma del Càncer, s’ubicarà a Catalunya; malgrat que la ciutat on es situarà està encara per decidir, tot indica que serà la de Barcelona. Quant al finançament del centre, serà conjunt entre el ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat.

Al projecte hi participen vuit països més, tots al capdavant de la investigació mèdica. La leucèmia limfocítica crònica, el tipus més comú de leucèmia en adults als països occidentals i sense curació amb les teràpies actuals, serà l’objecte d’estudi dels investigadors del futur centre. La seu del denominat Laboratori de Seqüenciació Genòmica suposa ‘la primera plataforma de cooperació internacional que respon a una filosofia d’unir recursos i esforços a gran escala per enfrontar-nos al repte d’aplegar els millors grups d’investigació del món al voltant de la medecina sobre el càncer i la genòmica funcional’, segons ha dit Garmendia.

Montilla ha apuntat que el futur laboratori és un projecte ‘singular’ i ‘excepcional’ que ‘arrossegarà sectors de rellevància social, econòmica i científica’ alhora que ‘crearà nous llocs de treball’. ‘Les societats àgils i emprenedores disposaran de recursos; i, només amb talent i esforç, podran encarar el futur’, ha afegit el president del Govern.

La ministra i el president han fet aquestes declaracions durant l’acte de constitució del consorci BioPol, que s’ubicarà a l’entorn de l’hospital de Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat, i que està destinat a la recerca biomèdica.

El BioPol -integrat per la Generalitat, l’Ajuntament de l’Hospitalet, la Universitat de Barcelona i la BioRegió de Catalunya- neix amb la voluntat de potenciar l’àrea científica així com mirar d’atraure noves companyies estrangeres del sector farmacèutic i biotecnològic.