Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Catalunya, 90 anys després

Les relacions Catalunya-Espanya no canvien, per molt que a nosaltres, implicats en el conflicte, ens ho sembli. Les coses essencials no han variat massa d’ençà de principis de segle XX. […]

Redacció
Redacció 30/10/2008

Les relacions Catalunya-Espanya no canvien, per molt que a nosaltres, implicats en el conflicte, ens ho sembli. Les coses essencials no han variat massa d’ençà de principis de segle XX. Malgrat la segona república i el franquisme, malgrat la transició i la restauració de la Generalitat, Catalunya continua demanant l’autodeterminació i Espanya continua oferint ‘autonomia’.

Aquesta idea es desprèn perfectament de l’article ‘Catalan Question – An issue in Spain‘, que publicava el diari The New York Times el 22 de desembre de l’any 1918. A l’article, que podeu llegir aquí, el prestigiós rotatiu nordamericà fa una repassada força completa a l’estat de la qüestió ara fa 90, i ens retrata uns polítics catalans encapçalats per Cambó -Señor Cambó a l’article- pressionant les Corts espanyoles, mentre que Romanones, el president de llavors, assegura que el problema català es resoldria ‘fàcilment’ donant-nos ‘més autonomia’.

El mèrit de l’article és l’aclaridor recorregut per la història del Principat que fa l’autor, remuntant-se als Reis Catòlics i parlant de l’actualitat més recent de llavors, com les Bases de Manresa, la Setmana tràgica o les peticions d’Estat d’autonomia. Tot un exercici de memòria històrica que ens permet adonar-nos que, malgrat la distància i l’autonomia de què ara disposem, les coses no han canviat pas tant.