Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

“Cataluña Tee”

A directe!cat ens ha cridat molt l’atenció un article d’opinió d’un lector de La Vanguardia que us volem aquí explicar. Altre cop, des de l’estranger es maltracta i difama el […]

Redacció
Redacció 14/05/2008

A directe!cat ens ha cridat molt l’atenció un article d’opinió d’un lector de La Vanguardia que us volem aquí explicar.

Altre cop, des de l’estranger es maltracta i difama el nom de Catalunya. De res va servir aquella Fira de Frankfurt on la cultura catalana fou la invitada d’honor. Vam ensenyar la nostra llengua, els nostres costums, el nostre folklore i tradicions, les nostres festes, els nostres símbols… però sembla ser que els alemanys de ben poc es van assabentar pero no dir que no van entendre res.

L’exemple és el “Cataluña Tee”. És un te venut en capsetes de cartró. Ja comencem malament si escrivim Catalunya amb “ñ”. Ben descol•locats estan aquests alemanys! Però encara ens agafa més picor arreu del cos quan observem la decoració del paquetet. Hi surt un ventall de disseny andalús típic per ballar sevillanes i de fons apareix un molí a l’estil Don Quijote, propi de la les castelles espanyoles.

Segons es llegeix textualment a la capseta: “el temperament i l’alegria de viure dels espanyols resideix amb seguretat en l’agradable clima mediterrani, que ofereix les condicions ideals per als millors cultius”.

Si volien vendre la moto explicant que a la península Ibèrica hi ha bona gastronomia ens sembla perfecte. Però ultratjar d’aquesta manera la nostra cultura és una altra cosa ben diferent.

I… això per què passa? Perquè la gent no ens coneix i no sap la veritat de la situació? La causa de tot plegat recau en que no som país, no tenim Estat i no tenim unes institucions públiques, fortes i reconegudes internacionalment que ens puguin defensar. Llavors, passa el que passa!