Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

#CatalanWeekend Òmnium crida els catalans a acollir ciutadans d’altres països un cap de setmana

Barcelona (ACN).- Òmnium Cultural ha presentat el 'Catalan Weekend', la darrera campanya per “internacionalitzar” el procés. L'entitat organitza del 25 al 28 de juny unes jornades destinades a explicar “el que està vivint Catalunya” a estrangers. Per fer-ho, crida a tots aquells independentistes que convidin coneguts de fora perquè vinguin a casa seva, i a més, posarà en contacte a catalans que ofereixin una habitació i a estrangers que vulguin venir. Entre el que aportin els “amfitrions” i les xerrades, actes i trobades que organitzarà Òmnium, l'entitat pretén explicar als estrangers què és el procés, els motius i els seus objectius. El punt culminant de la campanya serà quan es trobin tots a Barcelona el dia 27.

Redacció
Redacció 19/03/2015

La revolta dels somriures, fer atractiva la Catalunya independent a ciutadans d’altres països, espanyols inclosos

Si l'any passat Òmnium va voler internacionalitzar el procés repartint castellers per diverses ciutats del món de manera simultània, aquest any gira la truita i demana als estrabgers que vinguin a Catalunya i als catalans que els acullin a casa seva. Es tracta del 'Catalan Weekend', una iniciativa que concentrarà entre el 25 i el 28 de juny tot un seguit d'activitats destinades a fer entendre a gent de fora de Catalunya el procés sobiranista, els motius que l'han fet néixer i les aspiracions dels independentistes.

Milers de catalans conviden a milers de ciutadans del món

Per intentar reunir aquells dies al major nombre de visitants a Catalunya, Òmnium pretén que centenars de catalans ofereixin “una habitació, un llit o un sofà” perquè tants altres visitants puguin ser acollits de dijous a diumenge a casa seva. La persona estrangera s'ha de costejar el viatge i el resident a Catalunya es compromet a donar-li allotjament. D'aquesta manera, Òmnium crida als catalans a convidar a tots els coneguts de fora que pugui perquè siguin a Catalunya durant aquell cap de setmana, i a més ha habilitat un sistema a través de la seva web amb el que pot posar en contacte a més estrangers amb altres catalans amb lloc per als convidats.

Explicar al món via els ciutadans el dret a l’autodeterminació dels catalans

El dijous i el divendres, les àrees locals i comarcals d'Òmnium i les entitats que hi col·laboraran en aquesta campanya -ANC, AMI, Súmate, i una trentena més d'institucions culturals i entitats populars- organitzaran actes per “mostrar la nostra cultura, la nostra manera de ser” als visitants que participin d'aquesta iniciativa. El dissabte, però, serà el moment culminant del cap de setmana. Barcelona acollirà diferents punts on Òmnium prepararà xerrades, concerts, activitats i trobades per a amfitrions i convidats, destinades a explicar “el que estem vivint a Catalunya”, en paraules de Muriel Casals, presidenta de l'entitat organitzadora. El Port Vell de la capital serà l'espai on tindrà lloc l'encontre final de tots els participants i on en concentrarà l'acte més simbòlic.
 
Segons el responsable d ela campanya i vicepresident d'Òmnium, Quim Torre, el 'Catalan Weekend' es finançarà amb una “aportació inicial” de la seva entitat i, sobretot, amb “aportacions voluntàries que ja comencem a recollir”. Sense tenir un pressupost tancat encara, Òmnium calcula que necessitarà entre 100.000 i 250.000 euros per finançar totes les activitats que prepara.
 
La presentació d'aquesta nova iniciativa l'han volgut fer des d'un dels habitatges que participarà del 'Catalan Weekend', al carrer Sardenya de Barcelona. Acompanyats de la propietària del pis i d'una de les responsables de la Federació de Corals de Catalunya que hi col·labora, Casals i Torre han explicat que la campanya és “el gran acte de la primavera” per a l'entitat.
 
Muriel Casals ha considerat que el 'Catalan Weekend' forma part de “l'objectiu immediat que tenim d'ajudar a que ens coneguin al món i a Europa”. “Per fer realitat el procés que tenim en marxa, necessitem que molts catalans tinguem ganes, però també la complicitat, amistat i simpatia de molts ciutadans d'arreu del món. Aquest projecte té aquest objectiu d'aconseguir amics per ensenyar com som, què fem i què volem”, ha sentenciat la presidenta d'Òmnium.
 
Per la seva part, Torre ha explicat que la promoció del 'Catalan Weekend' va adreçada “sobretot als amfitrions, per a que els catalans es mobilitzin per explicar-los als visitants que estem aquí i que els volem explicar el nostre projecte”. “Volem molta gent a Catalunya aquest cap de setmana, i també fem una crida per poder aconseguir que vingui aquell prescriptor, aquell parlamentari que ens interessarà que conegui el que passa, o aquell personatge que té un punt mediàtic”, ha detallat. A més, ha explicat que amb aquesta iniciativa “el missatge és molt clar: volem explicar el país a través d'una jornada, que puguin viure de prop el procés polític que viu el país”.
 
De moment, Òmnium ha aconseguit el suport de la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que s'ha compromès a enviar cartes a diputats i polítics per animar-los a participar. L'entitat també es posarà en contacte amb partits polítics, associacions, o clubs esportius com el Barça i l'Espanyol, amb l'objectiu que els seus membres i cares conegudes puguin adherir-se i ser “amfitrions”.

Dagoll Dagom col·labora amb la campanya amb uns vídeos de promoció

Per fer promoció del 'Catalan Weekend', la companyia Dagoll Dagom ha col·laborat elaborant un seguit de vídeos amb esquetxos amb situacions que acaben amb catalans -coneguts i anònims- convidant a estrangers a visitar Catalunya aquell cap de setmana de juny. Segons els responsables d'Òmnium, gent com Joel Joan, Ventura Pons, Juanjo Puigcorbé, Empar Moliner, o Issona Pasola ja han confirmat que hi participaran al 'Catalan Weekend'.