Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Castells reconeix que Catalunya podria entrar en recessió a finals d’aquest any

El consell d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha apuntat algunes de les claus per superar la crisi econòmica, com ara recuperar la competitivitat econòmica, augmentant la producció i reduint els costos.

En una conferència a Girona, ha reivindicat el paper de ‘lideratge’ de Catalunya a nivell espanyol, tot dient que el sistema català té unes ‘molt bones bases’. La dada negativa, però, ha estat l’anunci que Catalunya podria entrar en recessió entre finals d’aquest any i principis del que ve. Pel que fa a la crisi financera mundial, Castells ha vaticinat que està ‘en vies de solució’, perquè s’estan aplicant les ‘medecines’ apropiades i ara falta que facin efecte.

Redacció
Redacció 22/10/2008

El conseller ha fet aquestes declaracions durant la conferència que ha pronunciat aquest dimarts al vespre a l’Auditori Narcís de Carreras de ‘la Caixa’, sota el títol ‘El lideratge econòmic de Catalunya’ i amb la presència de personalitats de la política catalana i gironina, així com empresaris.

Durant la seva intervenció, ha reiterat les ‘bones bases’ amb què compta el sistema econòmic català però també ha previst que es podria entrar en recessió a finals d’aquest any o a principis del que ve. Segons Castells, ‘estem davant d’un empitjorament de la situació econòmica’. La prova és que l’any passat l’economia Catalunya va créixer un 3,6%; el primer trimestre d’aquest any va ser del 2,3%; el segon trimestre, un 1,4% i aquest tercer segurament estarà per sota de l’1% .Tot i això, ha matisat que aquest ‘empitjorament’ s’ha d’interpretar també perquè Catalunya ‘havia crescut molt’ en els últims anys, assolint un increment del 25% del PIB durant el període 2001-2007.

Els efectes d’aquesta recessió es veuran traduïts en un augment de l’ocupació, actualment registrat al voltant d’un 35% i una taxa d’atur que podria arribar a ser superior del 8%. Per poder fer-hi front, però, ha subratllat la importància d’administrar solucions a curt termini –com és la millora de la competitivitat a base d’incrementar la productivitat i reduir costos, és a dir, ‘produir més amb les mateixes hores i contenint els costos’- però també ‘atacant’ els problemes de fons.