Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Castells rebutja qualsevol veto d’una regió espanyola per acordar el finançament català

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha afirmat aquest dilluns que el model de finançament s’ha de fer amb consens entre els diversos territoris i l’Estat, però ha rebutjat la capacitat de veto de ningú. Castells ha estat present en una taula rodona al CCCB sobre la reforma del finançament autonòmic junt amb el conseller d’Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid, Antonio Beteta, i el de la Xunta de Galícia, José Ramon Fernández. Els tres han coincidit amb diferent to en la necessitat de remodelar l’actual sistema i que aquest es faci amb consens.

Castells ha dit que no s’ha de confondre ‘consens amb requisit d’unanimitat per fer el canvi perquè sinó qualsevol ho pot vetar’. El titular d’Economia ha reclamat al govern espanyol que lideri el procés per aconseguir aquest consens. Així mateix, ha dit que és molt difícil fer canvis sense cap projecte comú i voluntat política. ‘Sense aquesta voluntat no es canvia mai res’, ha destacat.

Redacció
Redacció 04/11/2008

‘El model no dóna a les comunitats la clau dels seus ingressos’, ha declarat Castells, qui ha avisat del problema que ‘l’aixeta dels ingressos no la tenen les comunitats’. Entre altres motius per portar a terme una revisió del sistema de finançament, ha apuntat que els mecanismes d’anivellament que preveu el model penalitzen a les comunitats que fan un major esforç. En aquest sentit, ha dit que això no passa en cap altre país. Castells ha reclamat un model estable amb uns pilars ‘clars i coneguts’, i que tingui uns mecanismes per anar actualitzant-lo.

Castells ha defensat, amb to convincent, un model de finançament dels països federals. ‘A Espanya encara hi ha un model que es tributari d’una mentalitat centralista’, ha ressaltat el titular d’Economia.

El conseller d’Economia també ha afirmat que ‘la crisi fa més necessària la revisió del model de finançament’. Ha admès així que Catalunya ho passa ‘molt malament’ en la crisi, ja que, ha dit, s’han ‘de donar els serveis perquè no hi hagi una fractura social als serveis socials’.

El conseller madrileny dubta que el finançament es posi en marxa el 2009

El conseller d’Economia i Hisenda de la Comunitat de Madrid, Antonio Beteta, ha començat la seva intervenció molt crític amb el govern espanyol i la seva proposta de model de finançament. De fet, ha fet un símil musical al assegurar que la Comunitat de Madrid ‘es troba davant d’una molt bona partitura però amb una pèssima orquestra’. ‘Apunt de complir-se el cinquè any de vigència del finançament veiem que la partitura no s’ha tocat bé’, ha afegit.

Beteta ha carregat contra l’executiu espanyol per no fer res davant l’increment de població que ha viscut l’estat espanyol. Acte seguit, ha criticat durament el procés obert per la reforma del finançament per part del govern espanyol i que, des de que es va anunciar, no s’ha avançat. En aquest punt ha recordat l’incompliment dels terminis fixats per l’Estatut català. ‘El govern de la Comunitat de Madrid no té cap judici de valor perquè la proposta del govern espanyol no es coneix’, ha afegit.

Per contra, Beteta ha declarat que la Comunitat de Madrid va presentar la seva proposta de finançament reclamant que s’ha de respectar la Constitució i que aquesta no ha de representar cap privilegi per a ningú. També ha apostat perquè la reforma es consensuï al Consell de Política Fiscal i Financera. En aquest sentit, s’ha mostrat molt pessimista respecte a què el nou model de finançament es posi en marxa el pròxim any, tal com preveu el govern espanyol.

El conseller gallec ressalta la necessitat d’arribar a un acord

Per la seva part, el conseller d’Economia i Hisenda de la Xunta de Galicia José Ramon Fernández ha declarat, en l’inici de la seva intervenció, que existeix un element important que és la coincidència de la necessitat de revisar el model vigent, que va néixer el 2001.

Fernández també ha ressaltat que és necessari que hi hagi un consens entre les comunitats autònomes. ‘Cadascuna pot tenir diferents necessitats i aquestes s’han de posar en valor’, ha afirmat. Al mateix temps, ha recalcat que és ‘necessària la revisió del sistema, la recerca d’elements comuns i un consens entre les diferents comunitats i el govern espanyol’. ‘Ha de ser més humil que el model anterior’, ha dit Fernández, qui ha destacat que s’ha de poder revisar.

Entre les coincidències, Beteta ha afirmat que les comunitats autònomes volen arribar a un acord. En aquest context, ha apuntat que hi ha punts en comú sobre la taula com que la població és essencial. ‘Hi ha molts elements comuns’, ha ressaltat. Mentre, Fernández ha dit que els tres consellers d’Economia han coincidit en que el model té carències i que s’ha de revisar. ‘Coincidim en la població ajustada als indicadors de despesa’, ha destacat el conseller gallec.