Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Castells i Solbes rectifiquen: Espanya NO aporta a Catalunya el que fixa l’Estatut

Ens volien prendre el pèl, però finalment han rectificat. En nou mesos, el Conseller d’Economia, Antoni Castells, i el Ministre Solbes han canviat radicalment el seu discurs, que afirmava de manera taxativa que el Govern espanyol complia amb les inversions que fixa l’Estatut. Ara comencen a reconèixer que no, i en diverses compareixences han confirmat que les inversions de l’Estat a Catalunya no són, ni de bon tros, les que fixa l’Estatut, de manera que el pressupost de l’any vinent haurà d’augmentar fins a un 50% les aportacions de l’Estat al Principat. L’incompliment del Govern espanyol ja l’havia pronosticat la Cambra de Comerç i l’havien denunciat  reiteradament els partits catalans al Congrés dels Diputats. De l’equívoc només se’n treu una dada clara: Espanya ens ha estafat 1.054 milions d’euros amb la broma.

Redacció
Redacció 25/07/2007

N’informava la Vanguardia diumenge: Fa nou mesos el Conseller Castells assegurava, referint-se a les inversions de l’Estat a Catalunya, que “s’ha complert escrupolosament el que establia l’Estatut” i ara, en canvi assegura que la inversió que va acceptar al setembre seria, avui per avui, inadmissible.

Diversos col·lectius ja havien denunciat l’incompliment de l’Estatut per part de l’Estat, com ara la Cambra de Comerç. En la seva disposició tercera, l’Estatut fixa la inversió espanyola a Catalunya en el mateix tant per cent que el pes del PIB català a l’economia de l’Estat, enguany en el 18,8%.

Esquerra ja havia preguntat al Congrés si l’executiu espanyol compliria aquesta disposició tercera, i Zapatero va respondre amb un to de mofa, assegurant -i mentint- que l’Estat ja aportava a Catalunya tot el que prometia el text estatutari.

De cara als propers pressupostos, el Govern de Zapatero hauria d’invertir un 46,6% més del què ha fet aquest 2007 a Catalunya per tal de complir amb la disposició tercera. Això equival a 1.379 milions d’euros més respecte a aquest any actual, als quals cal sumar-hi els 1.054 milions d’euros que aquest any ens han estafat.