Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Castells i Benach lamenten que els pressupostos no puguin incloure el nou sistema de finançament

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, i el president de la cambra catalana, Ernest Benach, han lamentat aquest divendres que els pressupostos de la Generalitat per l’any 2009 no incloguin el nou model de finançament.

Els comptes de la Generalitat han arribat aquest divendres al Parlament i aquest any ho han fet en format de tarja SD. L’any passat van ser entregats amb un llapis USB. En la tradicional entrega al Parlament dels comptes, Castells ha remarcat que s’han fet ‘per fer front a la crisi econòmica’ i que tenen com a prioritat les polítiques socials.

Redacció
Redacció 31/10/2008

Castells ha volgut subratllar durant la seva intervenció la singularitat dels pressupostos marcats ‘per la crisi econòmica i per la manca del nou model de finançament’. El titular d’Economia ha destacat que la crisi marca els comptes i els condiciona. ‘Hem hagut d’elaborar aquests pressupostos amb un esforç de contenció, de rigor, d’austeritat i voluntat d’estalvi’, ha afirmat.

El titular d’Economia ha assegurat que aquests comptes s’han fet per fer front a la crisi econòmica. En aquest sentit, ha declarat que els comptes ‘fan una prioritat de poder consolidar i impulsar les polítiques socials en aquest moment’.

Sobre el finançament, Castells ha assegurat que el Govern té la convicció que no contempla cap altre hipòtesis que la que el pròxim any Catalunya tindrà un nou sistema de finançament. No obstant això, ha admès que els pressupostos s’han hagut d’elaborar amb la normativa vigent amb ‘un model de finançament que es troba en una prorroga forçosa’. El conseller d’Economia que en el moment que s’aconsegueixi l’acord ‘s’introduiran els canvis oportuns’.

El president del Parlament, Ernest Benach, ha fet èmfasi de la contrarietat que aquests pressupostos no hagi pogut incorporar els canvis derivats pel nou model de finançament previst a l’Estatut. ‘No es pot ignorar aquest fet ni la realitat econòmica, però no es pot permetre resignadament que això paralitzi l’avenç social de Catalunya’, ha dit. En aquest context, ha manifestat que espera que els partits actuïn amb ‘sentit de país’.

Benach ha declarat que la crisi representen moments complicats per les persones, però ha afegit que d’aquesta se’n pot sortir reforçats si es fan les coses bé. ‘El context actual demana que donem el millor de nosaltres’, ha destacat.

En total, els pressupostos han ocupat 15 llibres, 17 volums, 6.380 pàgines i pesen 15,87 kilograms. La mida de la taja SD que Castells ha entregat a Benach és de 23,8 MB i la mida de la web de 173 MB.

Els terminis dels pressupostos

Aquest dijous ha tingut lloc l’entrada del projecte al registre, la tramitació de la Mesa i de la Junta de Portaveus i la publicació al BOPC. El termini de presentació d’esmenes a la totalitat és de menys de 10 dies, fins el dia 10 de novembre. Un dia després es publicarà al BOPC. El mateix dia, 11 de novembre, la Mesa i la Junta de Portaveus han de determinar les Comissions Competents per raó de la matèria.

El debat al Ple de les esmenes a la totalitat tindrà lloc entre els dies 12 i 13 de novembre. El termini de presentació d’esmenes a l’articulat serà de menys de 20 dies naturals, fins el 20 de novembre. El debat de totalitat de totalitat de les seccions pressupostàries serà del 17 al 21 de novembre.

La relació ordenada de les esmenes serà el 25 de novembre i un dia després serà publicat al BOPC. El 2 i 3 de desembre tindrà lloc l’elaboració del dictamen per la Comissió. El termini de reserva d’esmenes i de vots pel Ple serà el 9 de desembre i la publicació al BOCP el 10 i 11 de desembre. El debat final al ple serà del 16 al 19 de desembre.