Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Carretero: si Esquerra no va “més lluny” els independentistes hauran de crear un nou partit

L’exconseller de Governació i líder de Reagrupament.cat, Joan Carretero, ha advertit aquest dimarts que si ERC no va “més lluny” en la lluita per la independència, algú “s’haurà d’inventar” una nova eina política que lideri aquest procés. Carretero ha subratllat a la Universitat Catalana d’Estiu que serà la mateixa societat civil la que acabarà organitzant-se per formar un nou partit. “Ens estimem molt ERC, però els partits no deixen de ser eines i el més important és Catalunya”, ha advertit.
Carretero ha advertit a Prada que “si en algun moment ERC no fos l’adequada per construir el país algú s’hauria d’inventar una nova eina”, un partit que ocupés l’espai polític independentista que, al seu parer, els republicans estan desatenent últimament. Carretero també aposta per una via internacional per assolir la independència, que recorri a l’ONU i deixi enrere la negociació amb Madrid.

Redacció
Redacció 21/08/2007

L’exconseller ha insinuat que aquest possible nou partit no naixeria de Reagrupament.cat sinó de la mateixa societat civil. “A Catalunya hi ha patriotes que volen anar més lluny –ha recordat -, però si no hi ha cap partit que vulgui anar més lluny estic convençut que hi haurà gent que s’organitzarà per crear una nova eina política perquè les seves idees puguin progressar”.

L’impulsor del corrent crític d’ERC ha participat a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) en un debat sobre el present i futur de la sobirania catalana, sota el títol “Més lluny, hem d’anar més lluny: un poble, un horitzó”. En aquest sentit, Carretero ha assegurat que no té sentit parlar d’anar “més lluny” perquè, al seu parer, “Catalunya no ha anat enlloc i tenim el mateix estatut jurídic que Andalusia o La Rioja”.

Internacionalitzar la causa catalana

Durant l’acte la portaveu de la Plataforma pel Dret a Decidir, Mònica Sabata, ha presentat la campanya ‘Decideixo decidir’, que recollirà signatures per demanar la competència del Parlament per convocar referèndums. Carretero ha valorat la “bona fe” dels impulsors de campanyes com aquesta però ha recordat que han de ser els polítics els que liderin el procés cap a la independència.

En aquest sentit, Carretero ha assegurat que, per aconseguir la independència, Catalunya no s’ha d’inventar cap fórmula estranya sinó “ser més senzills i fer-lo com a tot arreu”, és a dir: presentar un programa “que pugui comprendre tothom” i que compti amb el suport de molts ciutadans, i portar-lo “no al Parlament ni a Madrid” sinó a estats i organitzacions que tinguin un “pes objectiu”, per finalment organitzar un referèndum.

Així, Carretero creu que Catalunya s’hauria d’adreçar a l’ONU o fins i tot als Estats Units per “internacionalitzar la qüestió catalana”, seguint l’exemple de Montenegro. L’exconseller de Governació ha lamentat que Catalunya no té actualment cap aliat al món perquè, al seu parer, mai ningú s’ha molestat en buscar-lo.

D’altra banda, Carretero ha reiterat que Reagrupament.cat podria liderar ERC en substitució de l’actual cúpula i ha assegurat que aquest corrent està capacitat per atreure nous vots entre sectors que mai han votat als republicans.

Carretero s’ha mostrat escèptic davant les declaracions del conseller Josep Huguet el passat cap de setmana a Prada, on va demanar “paciència” als independentistes. Carretero ha advertit que “si vas en un cotxe a poc a poc però en el sentit correcte, avances, el problema és quan tens el cotxe parat o en direcció contrària. Alguns creiem que estem reculant, no estem avançant i per tant no ens poden demanar paciència”.