Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Carod veu en Nokia un exemple empresarial per a la indústria catalana

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, s’ha reunit aquest dimarts amb l’empresa finlandesa de telefonia mòbil Nokia per conèixer, de primera mà, el model que ha permès a aquest país nòrdic erigir-se com a un dels millors en l’àmbit de les telecomunicacions. “La lliçó” que n’ha extret, com ell mateix ha explicat, és que cal elaborar més continguts sobre els centres d’interès de Catalunya, perquè es difonguin després a través de les noves tecnologies i poder, així, “mirar arreu del món” i, a més, fer-ho, “sense cap mena de complex”.

Redacció 19/06/2007

Finlàndia és líder en educació, innovació i, sobretot, també, en noves tecnologies, i Nokia és l’empresa insígnia d’aquest país. Per això, conèixer el seu model de treball, que sempre ha estat estretament lligat a la gestió del govern i dels sectors econòmics del país, interessa qualsevol polític que vol impulsar el seu territori cap a l’excel·lència.

Carod-Rovira ho ha vist clar i, per aquest motiu, s’ha mostrat segur que, treballant al costat de les empreses de telecomunicacions, Catalunya també pot aconseguir un espai digital al món, que la presenti amb tot el seu atractiu. Del que es tracta, segons ha explicat el vicepresident, és d’elaborar més continguts sobre els seus centres d’interès, com ara els museus o els restaurants, per incorporar-los en els sistemes digitals. Un exemple d’aquestes plataformes podrà ser, ha comentat Carod, la futura televisió dels telèfons mòbils.

L’empresa Nokia és, doncs, un exemple de ‘feina ben feta’, ha dit el dirigent, i la demostració de com un país de petites dimensions –Finlàndia té 2 milions d’habitants menys que Catalunya- ha aconseguit situar-se al capdavant en la revolució de les noves tecnologies i la qualitat de vida dels seus ciutadans. A més, ha volgut recordar Carod, ho ha fet ‘des de la seva pròpia identitat nacional com a país, amb una mirada global al món’. Una mirada que, per Carod, sempre ha estat també sensible al multilingüisme i a la diversitat de cultures.

De fet, Nokia ja incorpora amb normalitat la llengua catalana als seus productes multimèdia i això el vicepresident també ho ha volgut agrair avui en nom del Govern. A més, segons Carod, el mercat català els interessa perquè, periòdicament, el nombre de parlants en llengua catalana també va creixent.

El vicepresident ha visitat l’empresa finlandesa de telefonia mòbil, acompanyat del conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i del d’Educació, Ernest Maragall, a més de la comitiva empresarial catalana que, aquests dies, també s’ha traslladat a Finlàndia. En la visita, que ha durat poc més d’una hora, els dirigents catalans i els empresaris han pogut constatar, de primera mà, l’evolució de les tecnologies i veure, entre altres productes multimèdia, el futur de la telefonia mòbil en format prototip.

La visita a Nokia ha estat el primer acte de l’agenda que té el vicepresident per al seu viatge oficial a Finlàndia. Carod-Rovira va arribar, però, aquest dilluns a Hèlsinki, on va ser rebut per l’ambaixador espanyol en aquest país. El dirigent instal·lat a Finlàndia va oferir-li una recepció oficial i està previst que, en aquests dies, torni a acompanyar el vicepresident en algun altre acte institucional que té programat. Per la seva part, el conseller Huguet també visitarà el Parc Científic d’Otaniemi, a la ciutat d’Espoo, i el conseller Maragall una escola de música finlandesa.