Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Carod troba ‘ridícul’ jutjar a Israel sense abans anul·lar el judici de Companys

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha dit que considera ‘ridícul’ voler jutjar crims que han passat a Israel sense tenir resolts temes com l’anul·lació al judici de Companys. Carod també ha parlat de la crisi econòmica i ha defensat el model empresarial català afirmant que ‘aquí la gent no viu a cop de subvenció, viuen de la seva imaginació’, ha dit i ha afegit que considera injust que les empreses no puguin rebre crèdits sense haver de suplicar tant, referint-se a les queixes expressades per les petites i mitjanes empreses en relació amb la restricció de crèdits que apliquen les entitats financeres. Quant a les negociacions sobre el finançament ha estat clar apuntant que ‘el silenci sempre és senyal que no es parla’.

Redacció
Redacció 05/02/2009

Durant una entrevista al programa El Dia de COMRàdio, Josep-Lluís Carod-Rovira ha tornat a criticat la justícia espanyola i ha qualificat l’Audiència Nacional de “llanero solitario que jutja crims d’arreu del món menys d’Espanya. Potser que Espanya comenci a fer la feina per Espanya mateixa’ i ha recordat que es tracta de l’únic president que va ser afusellat a Europa durant la II Guerra Mundial i, per això, ha negat que l’Estat espanyol tingui la credibilitat ni estigui moralment autoritzat per jutjar fora de les seves fronteres.

En relació amb el nou model de finançament, el conseller de la vicepresidència ha ressaltat que “el silenci sempre és senyal que no es parla i això és científic. Si hi ha silenci és que no hi ha ningú que parli. Si parles sents alguna cosa, o com a mínim remor”. En aquest sentit, Carod ha recordat que les condicions del govern català per signar-lo ja es coneixen “que si es resolen bé el govern de Catalunya i dirà que sí, i sinó es reuneixen les condicions el govern de Catalunya doncs no l’acceptarà”. “No és el model que alguns entenem que és el més positiu però és el que diu la llei i s’ha de respectar”, ha puntualitzat vicepresident del govern de la Generalitat.

Quant a la crisi econòmica, Carod ha reclamat a la banca que faci ‘un pas més’ i identifiqui aquelles empreses que poden ser un risc però que atorgui crèdits a aquelles que tenen un historial productiu i empresarial solvent. Carod també ha defensat la feina del Govern en relació amb aquest tema i ha dit que ‘aquest mal no vol soroll’, afegint que ja s’ha parlat amb qui s’havia de parlar i assegurant que el Govern ha pres mesures per fer front a la crisi, com aplicar les línies de crèdit de l’Institut Català de Finances o simplificar els tràmits per a les empreses.

Madrid 2016

Pel que fa a la candidatura de Madrid per acollir els Jocs Olímpics de 2016, Carod-Rovira ha explicat que “hi ha un acord de govern de reciprocitat (amb Madrid) com es va fer l’any 92 amb Barcelona quan va fer els Jocs Olímpics”. Preguntat directament si aquest acord de reciprocitat li produïa alguna mena d’incomoditat, Carod-Rovira s’ha limitat a respondre “jo sóc aquí representant al govern de Catalunya i la reciprocitat sempre m’ha semblat bé. El que no em sembla tan bé és que la solidaritat només l’exerceixin alguns”.

Calendari escolar

El vicepresident ha valorat la iniciativa de modificar el calendari escolar perquè “és una mesura interessant” i “cal racionalitzar el calendari, sobretot pel que fa a les vacances. Cal veure ara com respon la comunitat educativa però em semblaria un error rebutjar-la”. Pel que fa el malestar expressat per dues de les formacions que integren el govern català, ERC i ICV, Carod-Rovira ha subratllat que “és lògic perquè és com si surt un conseller qualsevol del govern anunciant una altra mesura i els altres no estan informats”.