Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Carod-Rovira: “La catalana és la principal cultura del món sense estat”

El vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, ha assegurat que no és cap disbarat afirmar que ‘la catalana és la principal cultura del món sense estat’, en el discurs de cloenda de l’entrega dels Premis Nacionals de Cultura, que enguany s’han atorgat al Teatre Fortuny de Reus. El vicepresident també ha tingut unes paraules per al record de l’escriptor Paco Candel, que ha definit com un català de ‘soca-rel’ perquè ‘no hi ha arrels més profundes que aquelles que un escull lliurement’. Tot citant al president Companys, Carod ha recordat que ‘no són grans els pobles per la seva extensió territorial, sinó per l’aportació que fan al patrimoni de la humanitat i al solc que marquen en les planes de la història’, tal com ho han fet els guanyadors dels setze premis que s’han lliurat aquest dissabte a la nit.

Redacció 25/11/2007

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha destacat que la cultura catalana del segle XXI manté ‘més que mai’ la seva força creadora. Benach també ha insistit en la necessitat d’internacionalitzar la cultura catalana i ‘donar-la a conèixer de portes enfora’.

La cerimònia de lliurament de la màxima distinció cultural que s’atorga a Catalunya ha repartit fins a setze guardons, amb una dotació econòmica de 18.000 euros cadascun. L’acte ha estat presentat per l’actriu tortosina, Sílvia Sabaté, i el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha presidit la cerimònia i ha anunciat que segurament l’any vinent l’entrega d’aquests premis la farà el futur Consell de les Arts.

Un cop acabat el parlament del conseller Tresserras s’han començat a repartir els premis, que s’han estrenat amb el Premi Nacional de Cultura Popular que ha estat per la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya. El Premi Nacional de Patrimoni Cultural ha estat per la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i el Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic ha estat per Dani Freixas, pel Museu de les Mines de Gavà.

Tot seguit hi ha hagut l’actuació de la cuinera Mariona Quadrada i l’artista Joan Baixas, que amb una videocreació han evocat els sabors de la terra i han donat pas a l’entrega del Premi Nacional d’Arts Visuals que ha estat recollit per Frederic Amat, per l’exposició de pintura, escultura i vídeo a la Galeria Carles Taché. El Premi Nacional de Disseny ha estat per Martí Guixé, per les exposicions fetes el 2006 a Alemanya, Catalunya, Itàlia i Japó. El Premi Nacional d’Audiovisual ha estat pel programa ‘Una mà de contes’, dirigit per Manuel Barrios i produït per Televisió de Catalunya.

Tot seguit l’actuació del poeta tortosí Albert Roig i la seva companyia Salvatge Cor, juntament amb la ballarina Laura Vilar ha precedit l’entrega del Premi Nacional de Literatura se l’ha endut Francesc Serés, per ‘La força de la gravetat’. L’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia s’ha endut el Premi Nacional de Projecció Social de la Llengua Catalana i el Premi Nacional de Periodisme ha estat per la Revista Mètode, dirigida per Martí Domínguez.

Ricard Torrents, per l’obra ‘Art, poder i religió. La Sagrada Família en Verdaguer i en Gaudí’, s’ha emportat el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica. El Premi Nacional de Circ ha estat pels directors de la Fira Trapezi, Bet Miralta i Jordi Aspa. Seguidament, el Premi Nacional de Dansa ha estat per Marta Almirall, de la companyia Roseland Musical. El compositor Benet Casablancas s’ha endut el Premi Nacional de Música. El Premi Nacional de Teatre ha estat per Lluïsa Cunillé. Cesc Gay ha recollit el Premi Nacional de Cinema per la direcció del film ‘Ficció’. Enguany s’ha atorgat per primera vegada el Premi Nacional a la Trajectòria Professional i Artística, que ha estat per l’historiador Josep Fontana.

Entre el repartiment d’aquests darrers guardons també hi ha hagut les actuacions dels pallassos Charlie Rivel i Witzi, interpretats per Ferran Rañé i Jordi Martínez; i la música de Raül Fernàndez i Sílvia Pérez, ha posat punt i final a la presentació dels guanyadors. Finalment, després de recordar totes les personalitats destacades del món de la cultura que han mort durant el darrer any, tots els guardonats han sortit a l’escenari per recollir els diplomes i el trofeu dels Premis Nacionals de Cultura.

Un dels punts forts de l’edició d’enguany ha estat la posada en escena, amb una imatge del mar en moviment al fons de l’escenari i una olivera, la cerimònia d’entrega dels premis ha traspassat les parets del Teatre Fortuny per fer imaginar als assistents ‘un munt de paisatges possibles’, tal com ha dit el vicepresident.