Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

Carod retreu a les bases que el partit votés “no” a l’Estatut i en culpa a Carretero, Bertran i les JERC

Continua l’estira i arronsa entre l’executiva d’Esquerra i les seves bases. Primer fou el manifest d’Esquerra Independentista, i ara l’acte de presentació de Reagrupament.Cat: les veus dins d’Esquerra que demanen un Congrés extraordinari ressonen amb força, i d’ençà que s’han formalitzat en els dos corrents crítics, fan més soroll que mai. Finalment Carod-Rovira ha trencat el silenci marcat per l’executiva i en declaracions a Localia Televisió ha culpat precisament a aquests corrents interns de la crisi de la formació, convidant als dirigents crítics a que marxin del partit. Per la seva banda, Puigcercós ha marcat distàncies amb Carod, amb un concloent “sort que vam dir no”.

Redacció 04/07/2007

Per Carod, l’inici de la crisi és quan la formació va cometre “l’error” de demanar el “no” per l’Estatut, després de la substanciosa retallada que el text estatutari va patir a Madrid. Respecte a aquesta decisió, el president d’Esquerra no ha tingut cap problema a culpar-ne directament als impulsors de Reagrupament.Cat i Esquerra Independentista: “Dos de cada tres votants d’ERC no ens van fer el més mínim cas. I a aquesta situació ens va portar el senyor Joan Carretero i els seus seguidors, i el senyor Uriel Bertran i les Joventuts d’ERC o els seus dirigents en aquest moment”.

Carod ha anat més enllà, emplaçant als dirigents crítics a marxar del partit. De fet ha suggerit que “aquestes consideracions, que jo respecto però no comparteixo, potser haurien de fer-se sota altres sigles polítiques”.

Puigcercós, a favor del ‘no’

Per Joan Puigcercós, el secretari general de la formació, el “no” va ser un encert i ho continua essent. En declaracions a COM Ràdio, Puigcercós ha explicat que  l’Estatut votat en referèndum és “correcte”, però no el que ells demanaven, i ha sentenciat: “Sort que vam dir que no”.

El camí “gradualista” a la independència

Per a Carod-Rovira, els corrents crítics cometen un error de base, ja que, segons ell, “no es tracta de radicalitzar la consciència nacional dels que ja són independentistes, es tracta d’estendre la consciència nacional a la majoria de la gent que potser encara no té aquesta consciència”. Per Carod “aquest és el camí que hem de fer, l’altre ens porta a la marginalitat”. El líder d’Esquerra entén el seu partit com una formació “gradualista”.