Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Carod reivindica Catalunya com un ‘actor internacional’ en un fòrum de l’ONU

|

- Publicitat -

La reunió de la Taula de Donants s’ha celebrat a Amman aquest dimarts i dimecres, amb la presència de bona part de la comunitat internacional. En la cloenda, i després que hagin pres la paraula diversos estats, entre els quals l’espanyol, el vicepresident del Govern s’ha adreçat als assistents per parlar-los ‘no en nom d’un estat, sinó d’una nacionalitat autònoma’. Carod ha assegurat que Catalunya ‘es caracteritza per l’esperit i la tradició en la construcció d’acords i de consens com a mecanisme per a la resolució de les diferències derivades de la diversitat nacional, cultural i lingüística’.

Acompanyat per la secretària d’Afers Exteriors de la Generalitat, Roser Clavell, el vicepresident ha assegurat que l’actuació de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, que ha renovat el seu compromís amb l’Agència de Nacions Unides pels Refugiats Palestins amb gairebé 1 MEUR en els pròxims dos anys, ‘demostra que no cal ser un estat per dur a terme acció humanitària, sinó que només cal voluntat política per fer-ho’.

Publicitat

De fet, Carod ha remarcat que ‘tot problema humanitari precisa d’una solució del conjunt de la humanitat’ i creu que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament és ‘un exemple de la promoció de la cultura de la pau’.

Carod-Rovira ha assegurat que Catalunya actua ‘amb la convicció que tots els nivells de l’administració poden tenir un paper rellevant en l’acció internacional i especialment en l’àrea de cooperació al desenvolupament’. ‘Per això, nosaltres ens considerem un actor de la comunitat internacional i podem fer una certa acció positiva humanitària al poble palestí’, ha assegurat.

El vicepresident també ha convidat a ‘altres organismes similars d’arreu del món’, en referència altres governs sense estat, a sumar-se a la participació en organismes com aquesta agència de l’ONU. En aquest sentit, ha recordat que les ‘necessitats bàsiques’ que planteja aquesta agència és en qüestions competència de la Generalitat, com la sanitat, l’educació o la cultura. ‘És la demostració que no cal ser estat per intervenir en accions de caràcter humanitari’, ha dit, ‘com ho demostra el fet que un país com Catalunya participi en una dotzena d’organismes multilaterals vinculats d’alguna manera a l’ONU’.

A més, Carod ha recordat els projectes que l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha subvencionat els anys 2005 i 2006 per a la rehabilitació d’un centre sanitari i una escola a la franja de Gaza, així com la col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona.

Salutació de l’ambaixador espanyol

Poc abans de la intervenció de Carod, ha parlat davant del plenari, en representació de l’Estat espanyol, el seu ambaixador a Jordània, Manuel Lorenzo García-Ormaechea, que ha volgut tenir paraules pel vicepresident del Govern de la Generalitat. L’ambaixador ha saludat públicament la presència de Carod-Rovira i ha celebrat la presència de la Generalitat a la reunió de la Taula de Donants. Al final de l’acte, el vicepresident i la secretària d’Afers Exteriors s’han saludat uns minuts amb la comissionada general de l’UNRWA, Karen Konig AbuZayd, amb qui al matí ha signat una addenda a un conveni de col·laboració.

Amb la participació en la segona jornada de la reunió, Carod-Rovira tanca el seu viatge oficial a Israel i Jordània, on, entre d’altres, s’ha entrevistat amb el president israelià, Shimon Peres, amb el ministre d’Afers Exteriors jordà, Salaheddin Al-Bashir, i ha signat dues actualitzacions de convenis amb dues agències de les Nacions Unides.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut