Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Carod reivindica a Londres que la Unió Europea reconegui en un futur Catalunya com a membre de ple dret

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha reivindicat aquest dijous des de Londres que la Unió Europea (UE) reconegui en un futur Catalunya com a membre de ple dret. Per Carod aquesta és una aspiració compartida amb altres nacions com l’escocesa i la UE ha de reconèixer no només la diversitat interestatal existent en l’actualitat, sinó que aquesta es reconegui ‘diversa tal com és realment, més enllà de les fronteres estatals actuals’. El vicepresident ha fet aquestes declaracions en el marc d’una conferència que ha pronunciat a la London School of Economics (LEO), dins el programa d’actes de la inauguració de la delegació del Govern al Regne Unit.

Redacció
Redacció 16/05/2008

Segons Carod-Rovira, partint de la base que els catalans ‘hi som i hi volem ser, perquè participem i estem compromesos en la construcció de la unitat europea’, la UE ha re reconèixer, a llarg termini, Catalunya com a membre de ple dret d’aquesta Unió. Així mateix, ha assenyalat que el fet de practicar la llibertat de circulació de persones, d’idees i de cultures comporta que ja no s’hagin d’entendre les fronteres administratives.

Carod ha explicat que està constatat que l’aposta federal no és possible a Espanya i que la diversitat en l’estructura territorial de l’Estat, com passa al Regne Unit, tampoc és possible. Per això ha dit que només ‘demanem ara’ que en aquesta negociació ‘s’imposi la justícia, la transparència i la racionalitat’. En aquesta línia, ha apuntat que és en el finançament, la inversió en infraestructures i el model de gestió de les grans infraestructures de transport, on es constatarà si l’estat espanyol vol que Catalunya sigui una economia líder del sud d’Europa, o una economia ‘regionalitzada’ dependent d’un centre econòmic estatal situat a Madrid.

Així mateix, ha insistit en què no es pot ocultar que són els estats que per dimensió i per tarannà democràtic els que poden acollir favorablement les peticions d’ampliació interna de la Unió Europea que vinguin d’Escòcia o de Catalunya. Pel vicepresident del Govern, Catalunya té el ‘potencial per ostentar, des del punt de vista socioeconòmic, el lideratge de l’arc mediterrani, per tibar l’economia del sud d’Europa’.

D’altra banda, Carod ha repassat, en el marc d’aquesta conferència que portava per títol ‘Catalunya, actor internacional en el segle XXI’, la projecció històrica de Catalunya vers Europa, i ha destacat que la cultura catalana no ha estat mai una eina emprada per uniformitzar i excloure, sinó ‘un factor d’inclusió’.

A més a més, ha recordat les relacions amb el Regne Unit, insistint en que les transaccions comercials tenen un volum econòmic de 3.578,2 milions d’euros pel que fa a les exportacions catalanes al Regne Unit. Això, segons Carod, situa el Regne Unit com el cinquè soci comercial, pel que fa a les exportacions de Catalunya, per darrere de països com França, Alemanya, Itàlia i Portugal, i el setè soci comercial, en relació a les importacions, per darrere d’Alemanya, Itàlia, França, Xina, els Països Baixos, Japó i els EUA.

La conferència, que ha comptat amb l’assistència de prop d’un centenar de persones, s’ha portat a terme arran d’una invitació feta pel Centre Cañada Blanch, Prèviament, Carod, acompanyat pel director de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, ha entregat la col•lecció Bernat Metge a la London School of Economics.