Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

Carod qualifica “d’una mica hooligans” les actituds que es van veure a la cloenda de la cimera iberoamericana

El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha afirmat aquest diumenge a Lleida que actituds com les que es van poder veure a l’acte de clausura de la cimera iberoamericà d’aquest dissabte són ‘com una mica hooligans’ i que no tenen res a veure amb comportaments diplomàtics seriosos’. Carod s’ha mostrat sorprès pel ressò que ha tingut a la premsa de l’estat els comportaments en la cimera iberoamericana mentre hagin fet ‘tant de silenci’ davant de l’advertiment ‘més seriós’ que ha fet mai un president de Catalunya cap al govern de l’estat i cap a la societat espanyola.

Redacció 12/11/2007

Pel vicepresident, sembla que ‘no s’hagi volgut escoltar allò que diu el representant de la màxima institució de Catalunya quan ha fet un advertiment al govern de Madrid per dir que ‘Catalunya no està contenta amb el tracte que rep i que pot derivar cap a un procés de desconnexió que pot ser irreversible’. Tot i això, Carod s’ha mostrat convençut que ‘Catalunya sabrà trobar de manera pacífica ‘a la catalana’ de fer sentir els seus drets a Madrid’.

Carod ha fet aquestes afirmacions durant els actes de commemoració de la caiguda de la ciutat el 1707. Així, la ciutat de Lleida ha recordat aquest diumenge amb un acte institucional, organitzat per la Generalitat, Diputació i Ajuntament de Lleida, la caiguda de la ciutat en mans de les tropes borbòniques de Felip V durant la Guerra de Successió.

Lleida commemora els 300 anys de la caiguda de la ciutat en mans borbòniques

El vicepresident ha destacat que, amb aquest acte, les diferents institucions han volgut donar la màxima significació institucional a una commemoració ‘que ha estat clau per la història de Catalunya’, com va ser la caiguda de Lleida a la Guerra de Successió. La historiografia catalana, per Carod, s’ha centrat’ quasi exclusivament en la defensa de Barcelona el 1714 i, potser s’ha oblidat la resistència heroica i patriòtica de la ciutat de Lleida set anys abans, el 1707′.

Per Carod, la celebració d’aquest acte serveix per mirar al passat i per recordar les persones que van morir en la defensa de la ciutat i del país però, a la vegada, ha de servir ‘per preparar adequadament el futur amb optimisme que és l’important’ i que la societat lleidatana ‘pensi amb projecte de futur amb il·lusió perquè s’associï la noció de Lleida amb termes de qualitat i excel·lència’.

A més de Carod, a l’acte que commemora els 300 anys de la caiguda de la ciutat i que ha tingut lloc a la Seu Vella, hi ha estat presents bona part dels representats de les tres institucions organitzadores de l’esdeveniment que han dut a terme una ofrena floral a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella a la memòria dels caiguts en la defensa de Lleida l’any 1707. Després dels parlaments de les autoritats, l’historiador Manel Lladonosa ha recordat aquells fets que van marcar la història de la ciutat.

Per cloure l’acte, s’ha inaugurat l’exposició ‘La Catedral segrestada’ ubicada a l’interior de la nau principal de la Seu Vella, que ha estat comissionada per Pep Tort, en la què es dona a conèixer la transformació dels espais de la Seu Vella en caserna militar arran d’aquests esdeveniments bèl·lics.