Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Carod explica al president equatorià que el català és un dels factors integradors de Catalunya

|

- Publicitat -

Durant la reunió, que els dos mandataris han mantingut durant més de mitja hora a la seu del Palau de la Presidència d’Equador, a Quito, el vicepresident del Govern ha subratllat el caràcter ‘obert i inclusiu’ de la societat catalana i li ha traslladat el model d’integració del país. ‘Un model de funcionament propi’, ha explicat, a través del Pacte Nacional per a la Immigració que la Generalitat va signar el passat mes de gener amb tots els actors implicats.

En aquest context, el vicepresident del Govern ha situat la llengua catalana com un dels factors que intervenen en aquest procés d’integració i ha explicat al president Correa que ‘el Govern s’esforça perquè tothom sigui competent en aquesta llengua com a llengua comuna de tots els catalans’.

Publicitat

Els dos mandataris han remarcat els ‘vincles molt clars’ que, en paraules de Josep-Lluís Carod-Rovira, hi ha entre Catalunya i l’Equador, tenint en compte que ‘hi ha un contingent molt important d’equatorians que viuen a Catalunya’. De fet, amb prop de 90.000, els equatorians són la tercera comunitat més nombrosa de Catalunya (després del Marroc i Romania) i la primera pel que fa als països llatinoamericans. Un factor que converteix el país en un dels dotze prioritaris per a la cooperació catalana, tal com recull el Pla Director 2007-2010.

A la reunió també han assistit la viceconsellera d’Afers Exteriors i Cooperació, Roser Clavell; el director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Andreu Felip; el ministre d’Afers Exteriors equatorià, Fánder Falconí; la ministra-secretària nacional del Migrant, Lorena Escudero, i el secretari Nacional de Planificació, René Ramírez.

Cooperació al desenvolupament

La cooperació al desenvolupament també ha centrat part de la reunió. Els dos mandataris han coincidit a destacar la importància de la cooperació que Catalunya realitza a l’Equador, on actualment la Generalitat té projectes i programes en execució per valor de gairebé 9,5 milions d’euros. En aquest sentit, el vicepresident del Govern ha volgut remarcar que ‘malgrat la crisi, Catalunya no ha deixat de ser solidària amb el país’. El 2007 l’Equador va ser el primer país receptor de l’ajuda al desenvolupament de la Generalitat, amb un 8% del pressupost.

Carod ha emmarcat la reunió amb el president equatorià dins ‘la normalitat institucional de relacions exteriors del Govern de Catalunya’, tal com preveu el nou Estatut. De fet, el vicepresident del Govern ja es va reunir amb el ministre d’Afers Exteriors, Comerç i Integració, Fánder Falconí, i aquest vespre ho farà amb la secretària-ministra nacional del Migrant, Lorena Escudero.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut