Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Carod es reuneix amb Alex Salmond per conèixer el full de ruta escocès

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, es reunirà aquest dijous a Edimburg amb el primer ministre d’Escòcia, Alex Salmond. Es tracta d’una trobada a partir de la qual el Govern vol reactivar les relacions bilaterals amb aquest país. Carod també vol conèixer de primera mà el ‘White Paper’, el full de ruta escocès. Salmond, líder de l’SNP, el Partit Nacional Escocès, va arribar al poder el maig del 2007, després d’una ajustada victòria electoral. Políticament, la trobada serà significativa, donat el pla de Salmond de fer un referèndum el 2010 i la proposta de Carod de fer-ne un a Catalunya l’any 2014.

Redacció
Redacció 10/01/2008

Els respectius sistemes de finançament, les polítiques exteriors o la immigració serà alguns dels temes que estan previstos que es tractin a la trobada. Es pretén que aquesta reunió sigui l’acte formal de la reobertura de relacions bilaterals entre els dos països. De fet, la secretària d’Afers Exteriors, Roser Clavell, ja es va reunir el mes d’agost amb la ministra d’exteriors escocesa, Linda Fabiani, per començar a reactivar les relacions entre ambdós països. Ara, Clavell acompanyarà Carod en aquest viatge a Escòcia.

Els dos governs van signar un conveni de col·laboració l’any 2002, que es va deixar de desenvolupar. Ara, Carod es reuneix amb Salmond amb la voluntat de reactivar aquest conveni.

La trobada, però, tindrà un elevat simbolisme polític, ja que Salmond ha plantejat pel 2010 un referèndum d’autodeterminació a Escòcia. Carod-Rovira, doncs, també podrà conèixer quin és el procés sobiranista d’Escòcia, sobretot tenint en compte la seva proposta de fer un referèndum l’any 2014. Està previst que l’autogovern i les relacions d’Escòcia amb Anglaterra sigui un altre dels punts a tractar en la reunió.

A més, Carod-Rovira també s’interessarà per conèixer la vessant de les polítiques socials del full de ruta del govern escocès, el ‘White Paper’. Aquest plantejament coincideix amb el d’ERC de vincular l’avenç nacional amb les polítiques socials.

Fonts de la Vicepresidència de la Generalitat també han explicat que el govern escocès s’ha interessat per conèixer quina és l’estructura de la projecció exterior del Govern català, un aspecte pel qual Catalunya passa per davant a Escòcia. Els escocesos s’han interessat per l’obertura de delegacions a l’exterior o pels convenis signats per Catalunya amb organismes internacionals com l’ONU o la UNESCO.

La reunió entre Carod-Rovira i Salmond tindrà lloc a les tres de la tarda de dijous, al parlament escocès. Posterioment, el vicepresident mantindrà una trobada amb el president de la cambra escocesa, Alex Fergusson.