Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Carod creu que hi ha “més d’un” escriptor català que mereix el Nobel de Literatura

|

- Publicitat -

El director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, i el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, han defensat aferrissadament la llista d’autors catalans que aniran a la Fira de Frankfurt, tot assegurant que és ‘representativa’ de la cultura del país. Els dos líders republicans han recordat que es tracta d’una selecció i que, per tant, no pot ser exhaustiva, però han recordat que també s’hi van convidar autors catalans que escriuen en castellà i tots van rebutjar anar-hi. Per la seva banda, el director de la fira, Juergen Boos, ha assegurat que el certamen està sempre obert al debat polític.

Bargalló, Carod-Rovira i Boos han participat aquest dimecres al vespre en un acte de presentació a la societat del programa que portarà Catalunya a la Fira de Frankfurt d’enguany, on serà la cultura convidada. Centenars de persones han acudit a la presentació, en el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), entre ells el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta, o el director de Televisió de Catalunya (TVC), Francesc Escribano.

Publicitat

Bargalló ha centrat la seva intervenció en la polèmica sobre la selecció d’autors que aniran a la fira, ja que, segons ha dit, els mitjans de comunicació ‘no van entendre’ el que va explicar el passat 13 de juny durant la presentació de la llista a Frankfurt.

El director de l’IRL ha recordat quins han estat els criteris de selecció a l’hora d’escollir els autors: que haguessin estat recentment traduïts a l’alemany, que fossin representatius de tots els gèneres i de tots els territoris de parla catalana, que tinguessin possibilitats comercials de ser traduïts a l’alemany i la seva voluntat i disponibilitat per anar a la fira, a més dels suggeriments dels editors catalans i estrangers. En aquest sentit, Bargalló ha reconegut que la llista resultant ‘no és exhaustiva, perquè hi havia un nombre de places limitat, però sí és representativa’.

Bargalló ha recordat que l’IRL va convidar autors catalans que escriuen en castellà i tots ells van rebutjar la invitació. Segons Bargalló, alguns van al·legar motius laborals, de salut o senzillament van dir que no volien anar-hi, però ha advertit que ‘per discreció’ no s’explicarà els motius personals de cadascú. El director de l’IRL ha subratllat que en bona part dels casos els autors en castellà convidats van pensar que la seva ‘no-presència’ beneficiaria la presència de la cultura catalana a la fira.

Una representació catalana que “animi” el jurat del Nobel

Per la seva banda, Carod-Rovira ha demanat als autors que participaran que siguin conscients del “valor col·lectiu” que representen i siguin uns “dignes ambaixadors”.

Carod ha considerat que els autors que van a Frankfurt són una “molt bona representació” del que “s’escriu” i una demostració de l'”alt nivell” de la literatura catalana. Tot i això, ha admès que una selecció significa “una part del tot”, de manera que hi ha injustícia, sense que això obligui a entrar en “debats inimaginables en altres latituds”.

Josep-Lluís Carod-Rovira ha assegurat que la catalana “és la cultura més gran del món sense estat”, amb una projecció i producció industrial que la mostren “viva, dinàmica i en moviment permanent”. Per a ell, Catalunya és “el millor exemple del sud d’Europa” de multiculturalisme, plurilingüisme i esperit obert. Carod ha esperat que el fet que la cultura catalana sigui la convidada d’honor a la Fira de Frankfurt “animi” el jurat de l’Acadèmia Sueca a concedir el guardó a un escriptor català, com ha passat altres vegades amb l’invitat.

La participació de Catalunya com a cultura convidada portarà a la Fira de Frankfurt un programa amb 250 editorials, 705 artistes representats en una dotzena d’exposicions i més de 60 espectacles de música, dansa i teatre.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut