Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Carod carrega contra la “resistència centralista” de Zapatero i adverteix que es pot arribar al “col·lapse estatutari”

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha fet aquest dijous des d’Edimburg, a Escòcia, una dura valoració dels resultats de la Comissió Bilateral Estat-Generalitat que s’ha celebrat a Madrid. Carod-Rovira ha advertit que es podria arribar a una situació de ‘col·lapse estatutari’ davant de l’actitud d’un PP que ‘presenta un recurs’ contra l’Estatut i davant de l’actitud del PSOE, que ‘practica una resistència centralista’ a l’hora de desplegar aquesta llei. Carod s’ha preguntat ‘quines sortides democràtiques es deixen al poble català davant d’una situació així’. Carod creu que el resultat de la reunió és ‘insatisfactori’, tot dient que les condicions per al traspàs de Rodalies són ‘totalment inacceptables’ per part del Govern. ‘No podem acceptar un traspàs en males condicions, ni a qualsevol preu ni de qualsevol manera’.

Redacció
Redacció 11/01/2008

Carod no ha amagat que, en ‘àmbits menors’, la reunió pot haver estat ‘positiva’, però ha lamentat que no s’hagi trobat una sortida a un tema que ‘afecta la vida quotidiana dels ciutadans’ com són les Rodalies.

El vicepresident del Govern s’ha preguntat ‘quina sortida’ té la societat catalana davant de l’actitud de PSOE i PP davant d’un Estatut que ha estat refrendat pels catalans. Així, ha lamentat que el govern espanyol socialista es ‘resisteix’ a desplegar la llei amb una ‘clara mentalitat centralista’, mentre que el PP té presentat un recurs contra aquesta mateixa llei.

Per Carod, aquesta possible situació de ‘col·lapse estatutari’ ‘no és positiva ni per a Catalunya ni per a l’estabilitat democràtica en el conjunt de l’estat espanyol’.

Fracàs de Bilateral

A Madrid, la ministra d’Administracions Públiques, Elena Salgado, i els cinc consellers del Govern que han assistit a la Comissió Bilateral estat-Generalitat  (Joan Saura, Antoni Castells, Joaquim Nadal, Joan Puigcercós i Mar Serna) han donat per conclosa la reunió quatre hores després d’haver-la iniciat sense haver assolit cap acord en matèria de Rodalies i beques, però amb acords parcials en Inspecció de Treball i immigració, i compromisos de traspàs tancats en l’ordenació del litoral, comunicacions electròniques i homologació de títol estrangers no universitaris.

La delegació catalana ha refusat una proposta d’última hora del ministeri que ha estat qualificada d’inacceptable pel conseller Puigcercós. Les dues parts s’han emplaçat a treballar perquè abans del traspàs la Generalitat entri en la gestió dels serveis de Rodalies. La proposta de l’Estat era insuficient i torna a suposar l’incompliment d’una altra promesa de Zapatero.