Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Carod avisa que “si el Constitucional tombés l’Estatut, Catalunya hauria de tornar a decidir”

El vicepresident de la Generalitat i president d’ERC, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha manifestat aquest dijous que ‘si el Constitucional tombés l’Estatut el poble de Catalunya hauria de tornar a decidir al Parlament o a les urnes’. En aquesta línia, ha dit que ‘no hi ha cap Tribunal Constitucional que pugui posar límits a la voluntat democràtica expressada pel poble de Catalunya’. Carod-Rovira ha fet aquestes declaracions durant la presentació del seu llibre ‘2014’ al MACBA. ‘La democràcia i la voluntat del poble expressada a les urnes està per sobre les llei’, ha assegurat Carod-Rovira.

Redacció
Redacció 23/05/2008

Durant la seva intervenció i després de rebutjar la violència, Carod-Rovira ha assegurat que ‘si hi ha una majoria de la societat catalana que ho vol, no hi ha llei ni tribunal ni ministeri, de paisà o no, que pugui impedir que Catalunya sigui independent.

‘El llibre –que ha assegurat que l’ha escrit ell mateix- parteix d’una visió no integrista ni essencialista de l’idea de nació’, ha declarat Carod, qui ha afegit que ‘la nació és la gent i el país són les persones’. En aquest sentit, s’ha mostrat favorable a ‘una nova identitat nacional que sigui la fusió del resultat de la identitat cultural acumulada i de la identitat cívica i d’elecció’.

‘Catalunya és un projecte nacional en construcció, que no s’ha acabat i no s’acabarà mai’, ha dit el líder d’Esquerra, qui ha explicat que ‘no és un projecte tancat’. En aquest context, ha destacat que s’està ‘en un identitat nacional dinàmica renovada i renovable’. Carod s’ha preguntat que si Espanya no vol Catalunya perquè aquesta en segueix formant part.

‘A Espanya no hi ha hagut cap president que sigui català’, ha destacat Carod-Rovira, qui ha afegit que serà més fàcil veure un president català nascut fora de Catalunya que un català presidint Espanya’. Acte seguit, ha remarcat que ‘Madrid s’ho ha quedat tot, la política i l’economia’.

L’encara president d’ERC ha assegurat que vol ‘deixar de ser independentista per ser independent’. En aquest context, ha assenyalat que defensa ‘la necessitat d’un estat per Catalunya sigui aquesta o no una nació’. ‘Arribarà abans l’estat que la nació’, ha declarat. ‘La independència de Catalunya és possible i no és un gest contra ningú’, ha dit.

El vicepresident ha assegurat que ‘no hi ha hagut cap formació estatal que defensés un model plural d’Estat’. ‘No existeix’, ha emfatitzat. De fet, ha recordat que en el debat estatutari només dos persones a Madrid varen donar suport al text: l’exlíder del Partit Comunista Santiago Carrillo i la seva dona. Acte seguit, ha dit que el federalisme ‘és impossible’ d’aplicar a Espanya, ja que, segons Carod, ‘requereix tradició i cultura federal’.

El president d’ERC ha qualificat de ‘lamentable’ l’episodi de l’entrevista entre lehendakari, Juan José Ibarretxe, i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Tot i això, ha destacat que el fet ‘que s’hagin vist es positiu’. ‘A qui fa por la democràcia?’, ha qüestionat, al temps que ha preguntat si ‘els hi fa por la pregunta o la resposta.