Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Carod avisa els contraris al model lingüístic català que no podran acabar amb la ‘unitat civil’ de Catalunya

El vicepresident del Govern, Josep Lluís Carod-Rovira, ha avisat aquest dimecres els contraris al model lingüístic i social català que no podran acabar amb la ‘unitat civil del poble de Catalunya’, de la mateixa manera que no va aconseguir fracturar-la la dictadura franquista amb totes les eines de què disposava. El vicepresident ha carregat contra els diputats del Grup Mixt que ‘volen fer creure’ que el futur del castellà es juga a Catalunya. A més, ha deplorat que es diferenciï la ‘comunitat castellanoparlant’ de Catalunya quan ‘el millor que ha fet aquest país és fer una sola xarxa escolar on no es discrimini els infants per la llengua d’origen de la seva família’.

Redacció
Redacció 29/07/2010

En resposta a una pregunta parlamentària del diputat del Grup Mixt José Domingo en què ha acusat el Govern de ‘marginar i ignorar’ i tractar com ‘una anomalia social’ la ‘comunitat castellanoparlant’ de Catalunya. A més, ha carregat contra les ‘polítiques destinades a corregir el que es considera una disfunció i un estrany perill per a la supervivència de l’idioma català’, ni que sigui amb la ‘intimidació’ per fer ‘invisibles’ els castellanoparlants de Catalunya.

Carod ha estat sever en la seva resposta, quan ha replicat a Domingo que ‘no té ni la més remota idea de què és discriminar i prohibir una llengua’, que és ni més ni menys que ‘treure-la de tots els àmbits d’ús, que et canviïn el nom, alterin els cognoms, que canviïn els topònims, que canviïn el nom dels rius, de la mar, dels llacs, dels termes municipals, de les masies, de tot. Això és discriminar una llengua’.

‘Vol fer creure a aquest Parlament, on tothom sap llegir i escriure, que la llengua castellana, que és una de les llengües més importants del món per nombre de parlants, es juga el seu futur a Catalunya? Això no s’ho creu ningú’, ha etzibat.

Però encara, ha deixat ben clar una vegada més que ‘Catalunya serà el que els seus ciutadans vulguin que sigui, i ho serà per la majoria. Catalunya no farà cap pas enlloc si no és per la majoria’.

Ni el franquisme va poder amb la unitat civil

Carod, en la que ha estat de les seves últimes intervencions parlamentàries en haver estat exclòs de les llistes d’ERC, ha recordat que ja durant el franquisme, la ‘unitat civil del poble de Catalunya’ va situar-se com un dels principals ‘valors democràtics’ catalans. ‘Si no se la va carregar el franquisme (la unitat civil), en dictadura i amb tots els mitjans que tenia al seu abast, ho farà vostè? No ho aconseguirà, senyor diputat, no ho aconseguirà, ni vostè ni els que pensen com vostè!’.

Això l’ha portat a afirmar que ‘el poble de Catalunya no és un projecte de passat, és un projecte de present i futur, on no es pregunta a la gent d’on ve ni quins cognoms porta ni quina llengua parla, perquè el futur els pertany a tots’.

A més, ha deplorat que Domingo hagi volgut distingir la ‘comunitat castellanoparlant’ de Catalunya com si s’organitzés al marge. ‘Què és això de comunitat castellanoparlant? El millor que ha fet aquest país és fer una sola xarxa escolar on no es discrimini els infants per la llengua d’origen que portin de casa seva’.

I encara ha afegit: ‘Potser a vostè li hauria interessat que s’hagués fracturat aquesta societat; doncs no es fracturarà perquè la majoria d’aquest Parlament no ho vol i no ho vol la majoria de la societat catalana’. ‘Un sol poble, el poble de Catalunya’, ha conclòs Carod, que ha aixecat aplaudiments a la bancada del tripartit, però també a la de CiU.