Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Carme Chacón i Felipe González culpen el PP i l’independentisme del ‘problema’ entre Catalunya i Espanya

La ministra espanyola de Defensa, Carme Chacón, i l’expresident del govern espanyol, Felipe González, han culpat el PP i l’independentisme del ‘problema’ entre Catalunya i l’Estat espanyol després de la sentència de l’Estatut. En un article al diari El País, acusen els populars de resistir-se a ‘reconèixer la diversitat d’Espanya’ i de recórrer el text al Constitucional després de perdre la votació a les cambres parlamentàries. Retreuen als independentistes la seva obstinació en ‘magnificar les friccions i minimitzar els avenços històrics que hem viscut’ i retreu als qui ‘es van excloure del consens de l’Estatut i ara s’esquincen les vestidures reivindicant la mateixa norma que van refusar’.

Redacció
Redacció 26/07/2010

La ministra espanyola de Defensa i l’expresident del govern espanyol publiquen aquest dilluns un article a El Pais on reparteixen culpes de la situació generada entre l’Estat espanyol i Catalunya. Recorden que al llarg del temps hi ha hagut un estira i arronsa i que ‘és una realitat multisecular, que s’ha de mesurar en unitats de temps més àmplies que els incidents de recorregut’. A més, segons Chacón i González, ‘una àmplia majoria de catalans comptabilitza la seva identitat catalana i espanyola’.

Respecte la sentència de l’Estatut, l’expresident i la ministra creuen que dels vots particulars que donen suport als arguments del PP expressen una ‘visió preconstitucional de l’Estat’ i que aquests magistrats neguen, entre d’altres, l’autogovern i la immersió lingüística. Creuen que de la resolució del Tribunal Constitucional espanyol se’n desprèn un ‘desconeixement de la diversitat catalana en la realitat espanyola’ i que a més refusa ‘quasi totes’ les objeccions del PP al text estatutari.

La retallada ‘consagra i constitucionalitza el major nivell d’autogovern’

Segons els dos autors de l’article, el fallo del TC espanyol ‘consagra i constitucionalitza el major nivell d’autogovern aconseguit, reconeix els drets propis dels ciutadans de Catalunya i totes les competències que el Parlament havia proposat’.

En el repartiment de culpes, Chacón i González també admeten que els ‘ha faltat energia’ a tots aquells qui no comparteixen la postura del PP ni dels independentistes, sinó dels qui aposten ‘per la via de l’entesa i refusem tant el camí de la imposició uniformadora com el de la separació’. Segons ells, ‘la força d’Espanya està en la seva diversitat, en la potència de l’autogovern, de la federalització inserta en el marc normatiu que ens varem donar. És el camí de la majoria de catalans i espanyols’, argumenten.