Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Cardona recull en un llibre documents inèdits que denoten la importància de la vila durant la Guerra de Successió

L’any 1711, l’exèrcit francoespanyol va intentar conquerir la vila de Cardona com a pas previ a la invasió de Barcelona. L’intent, a les portes de l’hivern i amb un mal avituallament, va provocar que el setge fos un fracàs estrepitós. Per intentar explicar les claus d’aquesta derrota, l’exèrcit francès va analitzar el cas i el va estudiar en profunditat, motiu pel qual es va elaborar tot un seguit de cartografia específica sobre Cardona. Aquest material, la majoria inèdit i procedent d’arxius militars francesos i vienesos, es publica ara en el llibre ‘La Guerra de Successió: el Setge de Cardona’, que és un compendi de les aportacions que es van fer en una jornada d’estudi sobre aquest tema ara fa un any.

Redacció
Redacció 24/10/2007

La publicació recull les aportacions del doctor Antonio Bonet, catedràtic emèrit d’Història de l’Art de la Universidad Complutense de Madrid, que va pronunciar la ponència titulada ‘Guerra i fortificació en el segle XVIII’. També la que va fer Maria Carme Muntaner, doctora en Geografia i cap de la Unitat de Cartoteca de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, sobre el tema ‘Els mapes de la plaça forta de Cardona entre 1687 i 1714’. Finalment, recull la intervenció d’Émilie d’Orgeix, secretària general de la Commission internationale pour la documentation et la conservation des edifices, sites et ensembles du mouvement moderne, que va pronunciar una ponència sobre la vila de Cardona i les seves relacions amb França.

Aquestes aportacions van posar en evidència l’interès que va tenir per als teòrics militars de l’època el cas del Setge de Cardona, motiu pel qual es va elaborar tot un seguit de material cartogràfic, que és el que es recull en el llibre. Segons l’arxiver i coordinador del llibre, Andreu Galera, la jornada i la publicació posen de relleu el protagonisme de Cardona en la història del país i alhora serveixen per reivindicar-ne el paper en la perspectiva de la commemoració del 300 aniversari de la Guerra de Successió.

El llibre, publicat per l’editorial santvicentina el Farell i per l’Ajuntament de Cardona, es presentarà públicament el mes de novembre, en una data encara per determinar i se n’ha fet una tirada de 1.000 exemplars.