Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Cardona contra la supressió del servei d’urgències de la ciutat

|

- Publicitat -

Segons l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, ‘és fonamental’ que la societat civil es mobilitzi en contra la decisió de suprimir el servei d’urgències mèdiques durant les nits, els caps de setmana i festius. ‘L’Ajuntament avançarà en el camí institucional amb tot allò que estigui a les nostres mans, però és la població qui ha de prendre partit, mobilitzar-se i manifestar el seu rebuig’, ha afegit.

La decisió de Salut de suprimir el servei d’urgències del CAP de Cardona durant les nits, els caps de setmana i festius a partir del 19 de setembre no només afectarà al municipi de Cardona (Bages) sinó també al municipi rural veí de Montmajor.

Publicitat

Unes 300 persones han omplert la sala de plens del consistori cardoní per escoltar les explicacions de l’alcalde i gairebé un miler de ciutadans s’han aplegat a la plaça per assistir a la lectura del manifest en contra la supressió del servei d’urgències mèdiques. Un cop finalitzada la convocatòria, alguns ciutadans han improvisat una cassolada i també es podia llegir alguna pancarta en contra els ajustos pressupostaris del govern. El manifest llegit es va escriure conjuntament el passat 5 d’agost amb entitats, associacions i partits polítics de Cardona en mostra d’unitat del territori.

Arguments ‘de pes’

Segons Estruch, els motius per estar en contra la supressió del servei d’urgències són arguments ‘de pes’. En primer lloc, la proposta de la Generalitat de concentrar el servei d’urgències a Súria significarà que un sol equip mèdic, format per un metge i una infermera de guàrdia, passaran de cobrir 130 quilòmetres quadrats -territori de Cardona i Montmajor- a gestionar-ne 380. Aquesta nova àrea, segons ha explicat l’alcalde, afegirà les urgències dels dos municipis a les de Súria, Callús, Sant Mateu del Bages i una part de Navàs.

D’altra banda, el batlle ha assegurat que la dispersió i extensió geogràfica de la població fan ‘inviable’ el compliment de la legislació d’implantació de l’atenció primària de salut de Catalunya. En aquest sentit, per exemple, se superaran els 30 minuts fixats en temps de desplaçament entre el domicili de la persona que necessita atenció mèdica i el centre hospitalari. Entre les poblacions de Cardona i Montmajor hi ha més de 400 masies rurals escampades pel territori.

L’alcalde ha explicat que la mitjana d’edat de les persones que s’atenen al CAP de Cardona és ‘molt alta’. En concret, una quarta part dels ciutadans de Cardona supera els 65 anys. Estruch ha afirmat que, ‘sens dubte’, la supressió d’aquest servei afectarà a aquest grup d’edat ‘que sovint compta amb menys recursos’. A més, l’estat de les carreteres i la impossibilitat de disposar de cobertura mòbil en algunes zones, ‘no ajuda a la bona comunicació’, ha afegit el batlle.

Estruch i l’alcalde de Montmajor, Josep Maria Corominas, estan a l’espera que el conseller de Salut els concerti una entrevista. Els batlles volen explicar a Boi Ruiz la problemàtica del territori i fer ‘reconsiderar’ a la Generalitat la decisió de suprimir el servei. ‘Esgotarem totes les vies de negociació possibles’, ha afegit Ferran Estruch.

Ambdós alcaldes han afirmat no estar en contra les retallades ‘ perquè en temps de crisi són necessàries’, però no creuen que el fet que Súria absorbeixi les urgències de Cardona i Montmajor ‘suposi un estalvi que compensi la pèrdua d’aquest servei’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut