Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

Canvien cigarretes per pomes per fomentar que es deixi de fumar

El Centre Comercial Glòries de Barcelona ha acollit aquest dijous l’anomenada ‘Ruta sense Fum’, una iniciativa que vol fomentar l’abandonament de l’hàbit del tabaquisme. Aquesta campanya, que ja ha recorregut diverses ciutats com A Coruña i Màlaga, està organitzada per la Confederació Espanyola de Pacients Cardiovasculars (CONESPACAR) amb la col·laboració de la companyia biomèdica Pfizer, i per instal·lar-se a Barcelona ha rebut el suport de l’Associació Esportiva Catalunya de Trasplantats (AECAT). Durant tot aquest dijous qualsevol persona que s’apropava a l’estand instal·lat a les Glòries podia saber el nivell de monòxid de carboni dels seus pulmons i, a més, a tothom que portés un cigar el podia canviar per una poma.

Redacció 09/11/2007

A l’exterior del centre Glòries s’han instal·lat aquest dijous dues carpes on podrien acudir totes les persones interessades a conèixer els beneficis que suposa deixar de fumar. Tot i que pel matí no s’han rebut molts visitants, els que s’han apropat han pogut efectuar una prova per saber, gratuïtament, el nivell de monòxid de carboni als seus pulmons. A més, personal sanitari els indicava el seu grau de monòxid i com poder reduir-lo.

A aquestes jornades han assistit el doctor Sergio Morchón de l’hospital de Bellvitge i Herminia Coloma, presidenta d’AECAT, que ha destacat com gent de la seva associació, que ha patit un transplantament, ‘ha deixat radicalment de fumar’ ja que moltes vegades el tabaquisme està relacionat amb la degradació d’un òrgan vital. En aquest sentit, ha explicat com tenir hàbits saludables com fer esport ajuda a desterrar el fumar, a més de la voluntat de les persones.

La presidenta d’AECAT confia en què aquestes iniciatives ajudin a difondre entre la població que deixin el tabac ‘sense arribar a situacions extremes’ i ha recomanat l’ajuda d’un professional per deixar el tabac. La campanya ha buscat el lema ‘1.000 raons per deixar de fumar’ i com abandonar l’hàbit té efectes positius tant en l’exfumador com en el seu entorn social i familiar. A més, com a gest simbòlic s’ha destacat el canvi d’una cigarreta per una poma a totes aquelles persones que s’apropaven a l’estand.

Des de Conespacar s’ha destacat que tothom coneix els efectes nocius del tabac i la seva influència directa en un alt percentatge de mortalitat. Per això aquesta campanya es proposa conscienciar a la població de la necessitat de demanar ajuda als especialistes, donat que només un 5% de la gent que decideix deixar de fumar ho aconsegueix per sí sol.