Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Canon esborra la senyera

L’empresa Canon, coneguda per les seves càmeres digitals, també domina l’art de la manipulació de les instantànies. Segons expliquen al setmanari Directa, a l’anunci del seu darrer model EOS 400 […]

Redacció
Redacció 05/11/2007

L’empresa Canon, coneguda per les seves càmeres digitals, també domina l’art de la manipulació de les instantànies. Segons expliquen al setmanari Directa, a l’anunci del seu darrer model EOS 400 D s’hi veu una fotografia de Girona, concretament d’un dels ponts sobre l’Onyar, on una jove es disposa a tirar una fotografia.

El problema amb l’anunci és que a l’edició espanyola la fotografia ha estat retocada, i la senyera que penja d’un dels balcons -i que es veu perfectament a la versió anglesa- ha “perdut” misteriosament les franges vermelles a la versió espanyola. El mateix passa amb l’estelada que penja de la seu de les CUP a Girona: a la versió espanyola perd les quatre barres i estrella i apareix únicament groga.

En aquesta comparativa ho podeu apreciar perfectament:

imatge

A continuació podeu veure la fotografia tal com s’ha publicat a revistes angleses, amb les senyeres perfectament visibles (cliqueu per ampliar-la)

imatge

I aquesta és la “versió” espanyola, sense senyeres per tal de no “ferir sensibilitats” (clic per ampliar)

imatge

Des del directe!cat no entenem aquesta manipulació fotogràfica. A què es degut el retoc? Tanta por fa a Espanya veure dues senyeres? I en cas que espantin a algú, cal caure en la manipulació del sentiment d’un poble per vendre quatre càmeres digitals? Ens preguntem què hagués passat si hi hagués hagut una rojigualda als balcons: l’haguessin esborrada a la versió catalana de l’anunci? De ben segur que no…