Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Can Ruti recuperarà la normalitat dilluns

L’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, conegut com Can Ruti, recuperarà la normalitat total el pròxim dilluns, segons ha informat aquest dijous el gerent del centre, Enric Argelagués. Aleshores s’espera que tots els serveis i plantes estiguin en ple funcionament i estiguin restablertes les línies telefòniques i els sistemes informàtics. L’operatiu especial del centre hospitalari ha continuat aquest dijous al matí després de l’incendi que ahir va obligar a reallotjar 65 pacients i a cancel·lar una cinquantena d’intervencions quirúrgiques. Dos punts d’informació, un al vestíbul de l’àrea general i l’altra a l’àrea maternoinfantil, han servit per explicat la situació a tots els pacients que s’han adreçat al centre perquè tenien cita i s’ha pogut assistir a la majoria.

Redacció
Redacció 13/12/2007

Per dijous hi havia unes 1.300 visites programades a l’hospital Can Ruti, però la informació a través dels mitjans de comunicació ha tingut efecte i només han acudit al centre unes 700 persones, la majoria de les quals han estat visitades, segons ha informat el gerent.

L’hospital ha pogut tornar a obrir ahir al matí les urgències de les àrees maternoinfantil, obstetrícia i pediatria, però encara estan tancades les urgències generals, on fins ara no s’hi envien malalts, però probablement tornaran a donar servei aquesta tarda.

El gerent de l’hospital, Enric Argelagués, i el director de Serveis Generals, Francesc Velarde, han comparegut per informar de la situació al centre, que va recuperant la normalitat de mica en mica. Els responsables s’han compromès a reprogramar les visites i operacions anul·lades abans del dia de Reis.

Mentre les línies telefòniques no es restableixen, els pacients poden demanar informació a un telèfon provisional habilitat per l’emergència, 93 462 86 00. Un dels problemes per avisar els pacients de forma personal sobre les anul·lacions ha estat la caiguda del sistema informàtic, que ha impedit accedir a les fitxes.

El gerent ha explicat que algunes de les persones que dimecres van ser reallotajdes en altres hospitals ja han estat donades d’alta i s’està valorant el reingrés a Can Ruti dels altres. També ha informat que els pacients reubicats en altres plantes de l’edifici estan estables i passaren una nit tranquil·la.

Pel que fa a les operacions que dimecres van quedar pendents per l’incendi, s’han realitzat durant dijous al matí en els tres quiròfans del centre que estan operatius. Els altres quinze estan tancats i s’han hagut de suspendre unes cinquanta intervencions previstes per avui, però la gerència confia que tots els quiròfans funcionin a partir de dilluns.

El subministrament de llum està funcionant al 95% de les instal·lacions perquè algunes de les àrees afectades encara no tenen electricitat. L’hospital ja va recuperar ahir el subministrament d’aigua i s’espera poder restablir totalment el funcionament dels telèfons i de la xarxa informàtica durant els propers dies.

Actualment hi ha 362 malalts ingressats a l’hospital, on només està tancada la tercera planta, que ha quedat molt afectada pel fum. El personal de neteja, d’infermeria i metges treballen per tornar a restablir la normalitat i deixar les habitacions i les diferents dependències tal com estaven abans de l’ensurt.

Segons el gerent, l’evacuació va ser correcta en el moment de l’incendi, que va obligar a desallotjar la tercera i quarta planta de l’edifici. L’equip d’emergències va avisar els bombers quan va veure que no podia controlar el foc i aquest no van trigar més de deu minuts. També es va habilitar un hospital de campanya, que es va desmuntar al cap de tres hores en veure que no era necessari.