Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Campanya igualadina de defensa dels símbols nadalencs catalans

L’associació de promoció de les tradicions catalanes Protions d’Igualada ha organitzat un seguit d’activitats per promoure un Nadal d’acord amb els símbols catalans. Així, han encetat tallers sota el lema ‘Torna el teu Pare Nadal a casa!’ on els nens realitzen diferents activitats entorn les tradicions nadalenques catalanes perquè puguin endur-se a casa un motiu nadalenc amb un tió, els patges, els pastorets o el caganer de protagonistes. De la mateixa manera, l’associació ha instal·lat dos punts de recollida de Pares Nadal on es fa una crida a tots els igualadins a usar amb normalitat i reivindicar els símbols nadalencs catalans enfront els símbols imposats com el Pare Nadal com a manera de combatre l’uniformització.

Redacció
Redacció 18/12/2007

Des de l’associació, es fa una crida on es demana a tothom que, per decorar casa seva o els establiments, utilitzi els símbols propis. En aquesta línia, tal com precisa Jordi Còdol, membre de la plataforma, ‘ens volem desentendre de qualsevol idea d’anar contra els Pares Nadals, sinó que el que volem és difondre i ensenyar de les tradicions d’aquí, centrades en la figura del caganer, dels pastorets, del tió i dels reis’.

Paral·lelament als tallers, la plataforma també ha enviat cartes i en nom del Pare Nadal a tots aquells edificis i establiments que decoren els portals, els balcons o els aparadors amb aquest ornament nadalenc i s’han penjat rètols a favor del Nadal català. ‘Hi ha una sèrie d’elements que ens defineixen i que val la pena que no s’oblidin’, justifica Còdol.

Des de la plataforma Protions constaten que, aquest any, ‘la ornamentació nadalenca igualadina s’ha oblidat força dels Pares Nadals i ens agradaria creure que pot tenir alguna cosa a veure amb la nostra campanya de l’any passat’, afirma Còdol.

Tot i això, la plataforma assegura que encara queda ‘molta feina per fer, sobretot als barris del nord de la ciutat, on encara hi ha molts Pares Nadals penjats de les balconades’. Aquest fet provocarà que, de cara l’any que ve, la campanya se centri a les zones allunyades del centre de la ciutat.

La campanya es realitza, aquest any, en diferents indrets, especialment a Osona i la Vall del Ges que ja fa anys que reivindiquen les tradicions pròpies però amb una campanya de tendència una mica diferent sota el lema ‘Cagum el Pare Nadal’.

imatge

imatge

imatge