Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

Calatrava reclama al Govern Balear la devolució d’una maqueta per la qual va cobrar més d’un milió d’euros

La maqueta del Teatre de l’Òpera projectat en el moll vell de Palma per Santiago Calatrava -i presentat com una promesa electoral estrella de l’ex president i candidat del PP Jaume Matas- podria deixar en breu la seva actual ubicació, un magatzem ple de pols. L’arquitecte valencià ha remès una carta a l’actual Executiu balear en la qual li sol•licita ‘la devolució’ de la mateixa esgrimint la seva condició d’autor, malgrat que l’anterior Govern del PP va abonar 1,2 milions d’euros per la redacció i presentació de l’avantprojecte, que inclou l’esmentat model en miniatura. En la missiva es demana textualment al Govern que indiqui, ‘amb certa antelació per a poder organitzar la seva recollida, la data i el lloc en el qual es troba la maqueta així com la persona de contacte per a aquest assumpte’.

Redacció 17/10/2007

El passat 27 d’abril l’expresident Matas va anuncia que Calatrava havia dissenyat un Palau de l’Òpera, que encaixaria en un extrem del moll vell palmesà, i va xifrar el seu cost en uns cent milions d’euros. Aquest mateix dia es confirmà el contracte entre ambdues parts, mitjançant el qual l’arquitecte es comprometia a lliurar un avantprojecte de la futura òpera, la concepció de la qual va valorar en un milió d’euros; dues maquetes -una de la badia de Palma i altra de l’edifici en si- amb un cost de 60.000 euros cadascuna, i en tercer lloc un vídeo explicatiu d’alta qualitat per a presentar l’avantprojecte, valorat en 80.000 euros. El total suma 1,2 milions d’euros.

Amb l’última clàusula del contracte, l’arquitecte va blindar la titularitat d’aquests elements, de manera que ‘tot el material, és a dir, les maquetes i vídeo, són propietat intel•lectual i material de Santiago Calatrava’. Així és el document subscrit pel Govern de Matas, i al que s’aferra ara el tècnic per a la seva reclamació, remesa el passat dia 12 d’aquest mes.

L’encàrrec de l’òpera a Calatrava va ser fet personalment per Matas, qui li va donar àmplia difusió. Després d’una denúncia del PSOE per partidisme, la Junta Electoral va prohibir al llavors president que presentés públicament el projecte. L’Executiu va acatar l’ordre i, després del fracàs del PP en els comicis del 27-M, la maqueta va ser desallotjada del despatx de Mates en el Consolat de la Mar -que s’enorgullia de mostrar-la a tots els seus visitants- i dipositada en unes dependències secundàries.

Després de la sol•licitud de Calatrava, fonts del Govern han informat que s’ha encarregat un estudi als serveis jurídics perquè analitzin a fons el contracte i la viabilitat de la petició del Premi Nacional d’Arquitectura. Les mateixes fonts afirmen que Calatrava podria repetir amb el mateix projecte ja abonat en una ubicació distinta.