Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

C’s considera que Mas queda ‘deslegitimat moralment com a president’ per no parlar castellà durant la Diada

El portaveu de C’s, Jordi Cañas, ha criticat aquest dilluns el discurs que el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer amb motiu de la Diada. Segons ha afirmat, les seves paraules incitaven a l”enfrontament’ i la ‘divisió’. Tot i així, ha considerat que el més ‘greu’, a causa del seu simbolisme, és que no volgués respondre en castellà a un periodista. Per Cañas, es tracta d’una ‘actitud vergonyosa que el deslegitima moralment com a president’. D’altra banda, ha assegurat que demanaran explicacions al conseller d’Interior, Felip Puig, sobre el dispositiu de seguretat desplegat diumenge després que es repetís la crema de banderes espanyoles i franceses i del retrat del rei d’altres anys.

Redacció
Redacció 12/09/2011
El també diputat al Parlament, ha advertit a Mas que durant el discurs de l’Onze de setembre va deixar clar que ‘només és el president d’una part dels catalans’. Cañas ha lamentat que considerés que la Diada no fos un dia per respondre en castellà ja que ‘és la llengua materna de més de la meitat de la població’. D’altra banda, ha criticat que durant els actes de la Diada es cremessin banderes dels estats espanyol i francès i retrats del rei Joan Carles ‘amb total impunitat’. ‘Deu ser tan tradicional que Puig no va fer res perquè els agents de la llei ho impedissin’, ha ironitzat. Així mateix, ha criticat que es tolerés que a alguns ajuntaments no onegés la bandera espanyola o bé que hi hagués una d’independentista.
 
Cañas ha retret al Govern que utilitzi la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre el català a l’escola com a ‘cortina de fum’ per desviar l’atenció cap al model d’immersió lingüística. D’aquesta manera, ha dit, queda ‘anul·lat’ el debat sobre la voluntat de CiU de ‘dinamitar l’escola pública en benefici de l’escola privada’. Així mateix, ha denunciat la instrumentalització del sistema educatiu. Segons ha manifestat, el nacionalisme l’ha convertit en un ‘gran projecte sociològic i no pedagògic’. Per això, ha qualificat d”heroica’ l’actitud de les famílies que van demanar que el castellà fos llengua vehicular a l’escola per ‘exigir els seus drets’. 
 
Tot i així, s’ha mostrat convençut que CiU acatarà la sentència. ‘Val més que ho faci’, ha advertit. El portaveu de C’s ha presentat aquest dilluns un compte enrere que es pot consultar al web del partit i que indica el temps que falta perquè ‘Catalunya tingui una educció pública bilingüe’. Cañas també, ha manifestat la intenció de la formació de continuar treballant al Parlament perquè millori l’educació pública. En aquest sentit, ha lamentat que aquest inici de curs estigui marcat per les retallades en ensenyament que la federació nacionalista ‘aplica amb l’ajuda del PP’, l’eliminació de la sisena hora o la manca de professors davant l’increment de l’alumnat.