Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Busquen milers d’extres per recrear la proclamació de la República Catalana

La productora Minoria Absoluta, responsable de programes d’èxit com Polònia o Crackòvia, busca milers d’extres per omplir diversos indrets de la ciutat de Barcelona i recrear la proclamació de la República Catalana a mans de Francesc Macià del 14 d’abril de 1931. El rodatge està previst per les properes setmanes i la mateixa Minoria Absoluta facilitarà totes les dades pels extres interessats a través del web de la productora. El rodatge promet un ‘viatge al passat’ que permetrà tornar a sentir les proclamacions de Macià i de Companys en un TV Movie en clau de fals documental sobre els fets d’aquell abril que va canviar la història de Catalunya.

Redacció
Redacció 21/01/2011

Segons les instruccions de la productora, el rodatge forma part de la TV Movie ’14 d’abril. Macià contra Companys’, amb guió i idea original de Toni Soler i dirigit per Manuel Huerga. El resultat final serà una una ficció televisiva, camuflada sota l’aparença d’un documental presumptament enregistrat el 1932, però amb els mètodes, l’estil i els mitjans propis del 2010.  Gràcies a aquesta llicència temporal, els protagonistes d’un dels episodis cabdals de la Catalunya del segle XX comentaran els fets en primera persona, mentre una càmera tafanera ajudarà a reviure el què va passar a Barcelona entre el 14 i el 17 d’abril de 1931, els tres dies de vigència de la República Catalana.

Per Minoria Absoluta tot plegat té l’objectiu de ‘mostrar la grandesa i la precarietat d’un gest mig improvisat per part de Companys, corregit en clau sobiranista per Macià, i que va derivar en una baralla a crits entre els dos grans mites de la nostra història contemporània. Va ser un nyap, amb moments certament hilarants… però aquella audàcia va fer caure un rei i va fer possible l’autogovern català, per primer cop des de 1714’.

Una indumentària de l’època

La productora de ’14 d’abril. Macià contra Companys’ convocarà properament els voluntaris, on el personal autoritzat donarà indicacions per megafonia. L’accés a la zona de rodatge, però, només serà per aquells que vagin vestit dels anys 30. És per això que han difós una sèrie de recomanacions sobre vestimenta i perruqueria per tal d’acostar-se a l’aspecte dels catalans de 1931.

En el cas dels homes, recomanen anar amb vestits jaqueta, americanes i pantalons de pana, de vestir, armilles, jerseis, jaquetes de punt, camises blanques, color cru, grises llises, de ratlles, de quadres discrets, abrics clàssics. Pel que fa al calçat, sabates de cordons, botins o espardenyes. També es poden dur barrets de filtre, boines o bombins. A més especifiquen que els cabells els portaven curts, amb les nuques curtes i sense patilles.

Pel que fa a les dones, recomanen anar amb vestits, faldilles, bruses, Sitges de color carn, vestit-jaqueta, americanes, abrics llargs clàssics o rebeques. També aconsellen calçar sabates de taló mig, “merceditas” o espardenyes, i al cap barrets de filtre, boines o tocats. Bosses clàssiques de pell. La productora també especifica que llavors no s’acostumava a anar en pantalons, i recomana cabellsllargs o curts tipus “Amèlie”, moldejats (“bigudís”, “rulos”), ondes amb clenxa a un costat o recollits en monyo.

Minoria Absoluta també especifica que facilitarà senyeres i altres símbols. A més, el rodatge comptarà amb alguns dels actors de Crackòvia i Polònia per animar l’ambient.