Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Brussel·les vol obrir “consolats europeus” fora de la UE per “garantir protecció” en cas d’atemptat o catàstrofe natural

El vicepresident i comissari d’Interior i Justícia de la Comissió Europea, Franco Fratini, ha expressat aquest dimarts el seu “condol per la tragèdia” al Iemen i ha insistit en la necessitat d’obrir “consolats europeus” fora de la Unió Europea per actuar en cas d’un atemptat terrorista o d’una catàstrofe natural. Fratini ha reclamat una “cooperació més forta” entre els consolats i les ambaixades que els vint-i-set tenen en estats de fora de la UE per “garantir protecció” als ciutadans europeus que hi viatgin i, alhora, “analitzar quina és l’amenaça terrorista” en cada un d’aquests països.

Redacció 04/07/2007

Fratini ha transmès a l’Estat espanyol el “condol” de la Comissió Europea per l’atemptat suïcida d’aquest dilluns al Iemen, en el qual han mort nou turistes, cinc dels quals eren catalans, i ha apostat per una “coordinació més forta” entre consolats i ambaixades per avaluar conjuntament quin és el nivell de “risc” de viatjar a alguns països de fora de la Unió, una informació que alguns estats ja faciliten.

El Ministeri espanyol d’Afers Estrangers, per exemple, desaconsella en la seva pàgina web viatjar al Iemen pel risc de patir atemptats terroristes. El comissari d’Interior i Justícia ha aprofitat per recuperar “la proposta” que ja havia fet la Comissió d’obrir “consolats europeus” que assegurin “la protecció civil” d’aquells ciutadans europeus que viatgin a països on el seu estat no tingui consolat ni ambaixada.

La presidència de la UE fa arribar el seu condol

Per la seva banda, la presidència portuguesa de torn de la Unió Europea ha condemnat “fortament” els atacs terroristes perpetrats dilluns en els temples de Marib, al Iemen Oriental, en els quals van morir cinc catalans. Així mateix, ha expressat les seves “sinceres” condolences i la seva “solidaritat” a les famílies de les víctimes, tant iemenites com de l’Estat espanyol, i ha desitjat una “ràpida recuperació” als ferits en aquestes “atrocitats”.