Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Brussel·les vol crear un mercat únic europeu de telecomunicacions per afavorir la competència

|

- Publicitat -

Brussel·les també proposa que se separi el negoci de les infraestructures del dels serveis, és a dir, que una mateixa empresa no pugui proveir serveis a l’usuari i, alhora, ser propietària d’una xarxa de telecomunicacions i llogar-la a altres operadores que no en tinguin una de pròpia. Això ja es fa al Regne Unit i, segons la Comissió, garanteix la igualtat de possibilitats de totes les operadores per accedir a la xarxa i, per tant, afavoreix la competència. Les empreses hereves de les xarxes de telefonia estatals, com Telefónica o France Télécom, tenen una posició molt dominant del mercat. Brussel·les, però, no vol imposar aquesta separació, sinó només oferir-la als estats que la vulguin. ‘Europa, darrerament, ha realitzat grans avenços obrint els mercats de les telecomunicacions a nous operadors i augmentant progressivament la competència, però tot i això, els operadors dominants, sovint protegits per les autoritats estatals, continuen controlant segments de mercat fonamentals, especialment el de la banda ampla’, ha denunciat Reding. ‘Això restringeix la llibertat de tria del consumidor’, ha criticat la comissaria de Societat de la Informació.

Reding proposa crear una nova Autoritat Europea del Mercat de les Telecomunicacions que controlarà la independència de les existents autoritats reguladores estatals, que ‘sovint són afins a l’operador dominant i el protegeixen’, avisa Brussel·les. La comissaria, que ha presentat al Parlament Europeu, a Estrasburg, el paquet de mesures de reforma, vol que els 500 milions d’usuaris europeus puguin trucar a números gratuïts des de l’estranger i accedir amb més eficàcia amb el telèfon únic d’urgències 112, que tinguin la possibilitat de canviar d’operadora en un sol dia si així ho volen i que rebin una informació transparent i comparable sobre les tarifes. Reding també aspira a trencar l’anomenada bretxa digital i fer arribar la connexió de banda ampla també a les zones rurals de la Unió, on només en 72% de la població hi té accés: Brussel·les vol racionalitzar l’espectre radioelèctric –amb l’espai que quedarà lliure quan es completi el pas de la televisió analògica a la digital– perquè en les regions en què sigui molt car instal·lar noves infraestructures de fibra s’hi faci arribar l’alta velocitat a través de radiofreqüències.

Publicitat

‘Les ones no coneixen fronteres i el protocol d’Internet no té nacionalitat’, ha afirmat el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso. El paquet de propostes per reformar la legislació actual, del 2002, presentat per Reding aquest dimarts ha de ser aprovat pel Parlament Europeu i pel Consell de Ministres de la Unió abans de començar-se a aplicar, a partir del 2010.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut