Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Brussel·les vol crear un mercat únic europeu de telecomunicacions per afavorir la competència

La Comissió Europea vol crear un mercat únic europeu de telecomunicacions per afavorir la competència entre les operadores de telefonia mòbil, connexió a internet de banda ampla i televisió per cable. La comissaria de Societat de la Informació, Viviane Reding, ha proposat aquest dimarts reformar la legislació amb l’objectiu d’ampliar l’oferta i els drets dels 500 milions de consumidors europeus, aconseguir tarifes més baixes i transparents, facilitar el canvi d’operadora, fins i tot en un sol dia, lluitar contra el correu brossa i els virus informàtics i fomentar la inversió per implantar les xarxes de nova generació i fer arribar la connexió de banda ampla al 10% de la població que encara no en té, sobretot en zones rurals. La nova normativa, que necessita l’aval del Parlament Europeu i del Consell Europeu, no entrarà en vigor fins l’any 2010.

Redacció 14/11/2007

Brussel·les també proposa que se separi el negoci de les infraestructures del dels serveis, és a dir, que una mateixa empresa no pugui proveir serveis a l’usuari i, alhora, ser propietària d’una xarxa de telecomunicacions i llogar-la a altres operadores que no en tinguin una de pròpia. Això ja es fa al Regne Unit i, segons la Comissió, garanteix la igualtat de possibilitats de totes les operadores per accedir a la xarxa i, per tant, afavoreix la competència. Les empreses hereves de les xarxes de telefonia estatals, com Telefónica o France Télécom, tenen una posició molt dominant del mercat. Brussel·les, però, no vol imposar aquesta separació, sinó només oferir-la als estats que la vulguin. ‘Europa, darrerament, ha realitzat grans avenços obrint els mercats de les telecomunicacions a nous operadors i augmentant progressivament la competència, però tot i això, els operadors dominants, sovint protegits per les autoritats estatals, continuen controlant segments de mercat fonamentals, especialment el de la banda ampla’, ha denunciat Reding. ‘Això restringeix la llibertat de tria del consumidor’, ha criticat la comissaria de Societat de la Informació.

Reding proposa crear una nova Autoritat Europea del Mercat de les Telecomunicacions que controlarà la independència de les existents autoritats reguladores estatals, que ‘sovint són afins a l’operador dominant i el protegeixen’, avisa Brussel·les. La comissaria, que ha presentat al Parlament Europeu, a Estrasburg, el paquet de mesures de reforma, vol que els 500 milions d’usuaris europeus puguin trucar a números gratuïts des de l’estranger i accedir amb més eficàcia amb el telèfon únic d’urgències 112, que tinguin la possibilitat de canviar d’operadora en un sol dia si així ho volen i que rebin una informació transparent i comparable sobre les tarifes. Reding també aspira a trencar l’anomenada bretxa digital i fer arribar la connexió de banda ampla també a les zones rurals de la Unió, on només en 72% de la població hi té accés: Brussel·les vol racionalitzar l’espectre radioelèctric –amb l’espai que quedarà lliure quan es completi el pas de la televisió analògica a la digital– perquè en les regions en què sigui molt car instal·lar noves infraestructures de fibra s’hi faci arribar l’alta velocitat a través de radiofreqüències.

‘Les ones no coneixen fronteres i el protocol d’Internet no té nacionalitat’, ha afirmat el president de la Comissió, José Manuel Durao Barroso. El paquet de propostes per reformar la legislació actual, del 2002, presentat per Reding aquest dimarts ha de ser aprovat pel Parlament Europeu i pel Consell de Ministres de la Unió abans de començar-se a aplicar, a partir del 2010.