Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Brussel·les reclama explicacions a Foment pel retard del TGV i el caos a Rodalies

El ministeri espanyol de Foment haurà de donar a la Comissió Europea ‘un cert nombre de precisions’ pel retard de l’arribada del TGV a Barcelona i a la frontera francesa i pel caos que les obres estan provocant a Rodalies de Renfe. Així ho ha advertit aquest dimecres el vicepresident comunitari i comissari de Transports, Jacques Barrot, quan se li ha preguntat si l’executiu comunitari investigarà les incidències. Brussel·les ‘realment ha d’obtenir per part del govern espanyol, i també del francès, un cert nombre de precisions’ que ‘probablement es debatran en la cimera francoespanyola que se celebrarà aquest 10 de gener’, ha avisat Barrot. El vicepresident de la Comissió Europea ha anunciat que destinarà 69,75 milions d’euros, des d’aquest 2007 fins el 2013, als treballs de construcció del tram d’alta velocitat entre Perpinyà i Figueres, i 22,86 milions més a les obres de la resta de la línia que unirà Madrid i Barcelona amb la frontera francesa.

Redacció 22/11/2007

El coordinador europeu de la interconnexió ferroviària d’alta velocitat entre França i Espanya, Etienne Davignon, ‘està molt atent’ a les incidències i ‘ha de rebre’ explicacions del ministeri espanyol de Foment, ha explicat Barrot. Brussel·les no prendrà mesures sense escoltar, abans, la versió de la ministra Magdalena Álvarez i discutir els problemes de les obres en la cimera transfronterera del 10 de gener, ha defensat el comissari de Transport, convençut que ‘malgrat tot, el projecte segueix el seu curs’. ‘El retard no ens impedirà fer la connexió ferroviària d’alta velocitat entre Madrid i Perpinyà’, ha afirmat. Abans, ha explicat Barrot, ‘tot i el retard en creuar Barcelona i Girona, entrarà en servei un lligam que funcionarà en direcció de Figueres a Perpinyà’.

69,75 milions d’euros per al tram Perpinyà-Figueres fins el 2013

La Comissió Europea ha presentat aquest dimecres les seves propostes de finançament de projectes de la xarxa transeuropea de transports per al període 2007-2013. Brussel·les vol invertir un total de 5.100 milions d’euros en aquests set anys, menys de la meitat dels 11.500 milions d’euros sol·licitats per 221 projectes dels 27 estats de la UE. Ara el Parlament Europeu i els estats membres han de donar el seu vist-i-plau a aquest pressupost, que s’aprovarà a principis del 2008. Brussel·les ha prioritzat ‘els projectes transfronterers i respectuosos amb el medi ambient, com el ferrocarril i les vies navegables’. Així, destinarà 69,75 milions d’euros als treballs de construcció del tram d’alta velocitat entre Perpinyà i Figueres, i 22,86 milions més a les ‘obres d’interoperatibilitat de les vies d’alta velocitat’ de la resta de la línia que unirà Madrid i Barcelona amb la frontera francesa.

L’eurodiputat de CiU, Ignasi Guardans, en aquest mateix sentit, va preguntar la setmana passada a la Comissió Europea si preveu fer un ‘estudi d’impacte o avaluació’ de les ‘greus incidències i perjudicis’ que està provocant el TGV. Guardans recorda que la línia ferroviària d’alta velocitat Madrid-Barcelona està ‘cofinançada, en alguns trams fins el 80-85%, pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional i els Fons de Cohesió’.