Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Brussel·les impulsa un logo per a cremes solars que protegeixen dels rajos UVA i prohibeix les etiquetes de “protecció 100%”

Les etiquetes dels protectors solars hauran de dur, d’ara en endavant, un nou segell o logotip normatiu UVA i indicar el factor de protecció no només amb números, com fins ara, sinó també amb les expressions ‘baixa’, ‘mitjana’, ‘alta’ o ‘molt alta’. La Comissió Europea ha presentat aquest dilluns un nou sistema d’etiquetatge més clar que prohibeix als fabricants de cremes solars escriure en els envasos ‘protecció al 100%’ o ‘bloquejador solar’, perquè ‘cap producte no protegeix completament de la radiació’.

Redacció 10/07/2007

La radiació UVB causa cremades a la pell, la radiació UVA fa que envelleixi prematurament i totes dues provoquen càncer. La Comissió Europea adverteix que hi ha moltes cremes solars que només protegeixen de la radiació UVB, que l’índex de protecció solar que ara indiquen els envasos –amb els números 6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 o +50– només fa referència a aquests rajos UVB i no als UVA i que això ‘pot donar una falsa sensació de seguretat’. Per això, el nou sistema d’etiquetatge que vol introduir Brussel·les inclourà el nou logotip UVA, que garantirà una protecció mínima contra aquesta radiació. El nou símbol no serà en tots els envasos fins a l’estiu de 2008, ja que les etiquetes per a aquest 2007 ja s’han imprès.

Etiquetes a banda, la Comissió també ha alertat que cal aplicar la protecció solar en una quantitat adequada: dos mil·ligrams per centímetre quadrat, és a dir, uns 36 grams de crema solar –sis cullerades de cafè– per al cos d’un adult. Aquesta quantitat és el doble de la que actualment s’apliquen els europeus, segons els experts. A més, cal tornar a aplicar el protector després d’un bany o d’assecar-se amb una tovallola, avisa Brussel·les. Les noves etiquetes també recordaran, amb pictogrames, que és perjudicial prendre el sol en les ‘hores crítiques’, d’onze del matí a tres de la tarda, que es recomana utilitzar ulleres de sol i barrets i que cal evitar l’exposició directa al sol dels nadons i dels nens petits.

‘Els consumidors necessiten una informació clara i precisa sobre els productes de protecció solar per poder escollir amb coneixement de causa’, ha defensat la comissària responsable de Protecció dels Consumidors de la Comissió Europea, Meglena Kuneva. El comissari de Sanitat, Markos Kyprianou, ha advertit que ‘quan s’apliquen adequadament, els productes de protecció solar poden contribuir a evitar el risc de càncer de pell, però per si sols no són suficients’.