Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Brussel·les dóna al català el mateix rang que a l’espanyol en el seu nou web de debat

Tot i no reconèixer el català com a llengua oficial de la Unió Europea, Brussel·les torna a fer una excepció i, des d’aquest dimarts, obrirà un canal en llengua catalana en el seu fòrum de debat a Internet. La pàgina web Debate Europe dóna al català el mateix rang que a les 23 llengües que sí són oficials. Així, quan l’internauta es connecti podrà escollir, en la mateixa portada del web, anar directament al canal català, sense haver d’entrar abans al canal espanyol. En l’anterior edició de Debate Europe, llançada el 2006, per escriure i llegir comentaris en català calia, abans, accedir al debat en espanyol, és a dir, que el canal en llengua catalana quedava amagat. Tot i això, el català va ser la quarta llengua més utilitzada en el fòrum durant tot un any, després del francès, de l’anglès i de l’alemany i per sobre de l’espanyol. Amb aquest argument, la Comissió Europea ha apostat aquest cop per donar-li rang de llengua oficial.

Redacció
Redacció 29/01/2008

‘És un pas endavant molt important perquè, per primera vegada en una pàgina de la UE, el català té la mateixa visibilitat i apareix al mateix nivell que les 23 llengües oficials europees’, ha celebrat el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós. ‘La Comissió demostra la voluntat de connectar amb els ciutadans en la seva pròpia llengua’, defensa Camós, en declaracions a l’ACN. Aquesta serà la segona pàgina web oficial d’una institució de la UE que utilitza el català: la primera va ser la de l’oficina de la Comissió a Barcelona, que funciona des de l’octubre de 2007, però només s’hi pot accedir a través de la versió en espanyol.

Canvi climàtic i energia, diàleg intercultural i el futur d’Europa són alguns dels temes de debat i reflexió que plantejarà Debate Europe, també en la seva versió catalana. La web vol apropar el ciutadà a les institucions així que, a més de poder-hi debatre, aquest dimarts els internautes tindran fil directe amb els comissaris Margot Wallström, Stavros Dimas i Andris Piebalgs, responsables de Comunicació, Medi Ambient i Energia, respectivament. A les tres de la tarda d’aquest dimarts, els tres comissaris es connectaran al canal en anglès de Debat Europe i respondran les preguntes dels internautes. El canal català el moderarà, des de l’oficina de l’executiu comunitari a Barcelona, Laura Rahola.